Huvitavaid fakte kaelkirjaku kohta

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: pexels.com

Kaelkirjakud on loomaaias kahtlemata ühed põnevamad ja huvitavamad loomad, kuid siiski võib leiduda fakte, mida sa veel nende kohta ei tea.

1. Isased kaelkirjakud on mustad

Vananedes muutuvad isaskaelkirjaku laigud aina mustemaks. Muutused võivad olla seotud meeste testosterooni tasemega. 

2. Saladuslik haigus

Kaelkirjakutel on avastatud kummaline nahahaigus. Põhiliselt puudutab see jalgade ja kaela piirkonda, mis võivad halvimal juhul suisa veritsema hakata. Täpsemad uuringud selle haiguse kohta alles käivad. 

3. Nad häälitsevad öösiti

Kaelkirjakud pole sugugi nii vaiksed loomad, nagu arvatakse. Teadlased on lindistanud öösel magavaid kaelkirjakuid ja nii leitigi, et nad häälitsevad öösiti. Täpselt ei osata aga öelda, kas heli on seotud magamisega või millegi muuga, näiteks teiste loomade hirmutamisega.

4. Keenias on nähtud valgeid kaelkirjakuid

Keenia kohalikud elanikud märkasid looduses kahte valget kaelkirjakut, mille peale võeti koheselt ühendust ka teadlastega. Nende valge värvus on tekkinud sellest, et nende geneetiline seisund takistab värvipigmendil normaalselt naharakkudes moodustuda. 

5. Nad on väga ohustatud liik

Viimase viieteistkümne aasta jooksul on elupaikade kadumise ja salaküttide tõttu surnud ligi 40% kaelkirjakutest. Nende kaitsestaatuseks on märgitud pregusel hetkel ohustatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles