VTA kutsub toetama Eesti farmiloomade säästmist ebainimlikest piinadest (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Organisatsioon Nähtamatud Loomad alustas toetusallkirjade kogumist, et Eesti valitsus peataks tapale saadetavate elusloomade veo Euroopa Liidu välistesse riikidesse.
Organisatsioon Nähtamatud Loomad alustas toetusallkirjade kogumist, et Eesti valitsus peataks tapale saadetavate elusloomade veo Euroopa Liidu välistesse riikidesse. Foto: Ash Sudra Photography /SWNS.COM / Ash Sudra Photography /SWNS.COM / Scanpix

Organisatsioon Nähtamatud Loomad alustas toetusallkirjade kogumist, et Eesti valitsus peataks tapale saadetavate elusloomade veo Euroopa Liidu välistesse riikidesse, kus puuduvad piisavad loomakaitseseadused. Kolme päevaga on petitsiooni allkirjastanud juba üle 3200 inimese.

Igal aastal saadetakse Eestist tuhandeid loomi riikidesse, kus kehtivad väga madalad loomakaitsestandardid. Loomade jaoks on teekond sihtkohta pikk, kurnav ja mõnikord ka saatuslik, kuid kohalikku tapamajja jõudes ootavad neid ees veelgi rängemad kannatused, sest neid ei uimastata enne tapmist.

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad avaldas mõne päeva eest seninägemata kaadrid, kuidas laevadel saabunud Leedu ja Ukraina loomi Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika tapamajades piinarikkalt tapetakse. Videos on näha, kuidas loomad on kõri lõikamise hetkel täie teadvuse juures ning tõendite kohaselt piinlevad loomad isegi pärast kõri läbilõikamist, sest surm ei ole silmapilkne.

Selleks, et suuri hirmunud loomi paremini kontrolli all hoida, tõmmatakse paljud loomad köite abil jalust maha, torgatakse silmad välja või lõigatakse jäsemed küljest. Enamusel Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika tapamajadel pole ka selgelt eraldatud tapmisalasid ja mitmed lihunikud tapavad loomi otse oma poe ees tänaval.

«Loomade vedu kätkeb endas palju heaolu riske ning siinkohal toetan Nähtamatute Loomade kampaaniat juhtida tähelepanu tegelikule olukorrale,» sõnas Eesti Veterinaar- ja Toiduameti loomatervise ja –heaolu osakonna juhataja Harles Kaup. «Peame ühiselt tagama asjatu viivituseta loomade transpordi sihtkohast lähtekohta. Paraku nii pikkade vahemaade ja väljaspool Euroopa Liitu kehtivate madalamate heaolustandardite tõttu ei suuda me tihti tagada meie loomadele vajalikku heaolu elu lõpuni.»

Nähtamatute Loomad kutsub Maaeluministeeriumi üles peatama tapale saadetavate elusloomade veo Euroopa Liidu välistesse riikidesse ja paluvad kõigil loomadest hoolivatel inimestel oma toetust avaldad. Petitsioonile saab anda allkirja koduleheküljel SIIN

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles