Kaja Kallas: tiiger Pootsman väikeses puuris oli kurb vaatepilt (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Pootsman.
Pootsman. Foto: Tallinna loomaaed

Eelmisel aastal algatasid Tallinna Loomaaed ja Tallinna Loomaaia Sõprade Selts Tiigrioru kampaania, et ehitada meie ainukesele amuuri tiigrile Pootsmannile ja tema tulevasele perele loomaaeda nüüdisaegne eluala Tiigriorg. 

Tiigri eest seisid kümme tuntud meest, kes rääkisid oma tiigriloo: Mihhail Kõlvart, Urmas Sõõrumaa, Ott Kiivikas, Alen Veziko, Artjom Savitski, Hannes Võrno, Jesper Parve, Kevin Renno, Karl Madis ja varalahkunud Jüri Aarma.

Sel aastal annavad oma panuse Tiigrioru valmimisse ja ajutiselt Tšehhi loomaaeda kolinud Pootsmanni tagasitulekuks kümme vägevat naist: Kaja Kallas, Reet Linna, Heidy Tamme, Annely Adermann, Tanja Mihhailova, Ksenija Balta, Amani Kiivikas, Carmen Pritson ja heategevusliku kampaania Tiigriorg juht Veronika Padar.

Kaja Kallas: minus on palju võitlejat

«Tiiger on tõeline võitleja ja võitlejat on minus hästi palju. Minu meelest ei saa üldse öelda, kas sa oled selle endas leidnud, see lihtsalt kas on sinus või ei ole,» nendib Kaja Kallas. «Kui tekib vastav olukord, siis sa tormad võitlusesse, ega sa ei mõtle seda võib-olla alati läbi. Aleksei Turovskil on raamat nimega «Loomult loom» − loom ka ei mõtle, et mida võiks täna teha, äkki lähen murran mõne kitse. Loom lihtsalt tegutseb lähtuvalt olukorrast. Meie oleme ka mingis mõttes loomult loomad, meil on instinktid, mis lihtsalt toimivad.»

Ta lisab, et tiiger on eriti kiire tegutseja ja kiirele tegutsemisele mõeldes tulevad tal meelde lastega seotud lood, kui lastele tehakse liiga, kui lapsed on ohus. «Tuleb meelde selline lugu, kui olin Brüsselis ja jalutasin pojaga ühes pargis, kus oli tiik ja seal olid pardid. Nägin, et kaks väikest last, umbes ühe- ja kolmeaastane liikusid partide järgi tiigi suunas. Otsisin nende vanemaid, aga ei näinud. Sööstsin kohalt ja järgmine hetk oligi, et sain väiksema lapse kapuutsist kinni, enne kui ta oleks sinna tiiki kukkunud. Mul käed värisesid, aga see on see olukord, kus sul ei ole pikalt reageerimisaega.»

«Loomaaias käies olen alati vaadanud vaest tiigrit seal väikeses puuris, tal on olnud seal liiga vähe ruumi tema võimsuse juures. Enamik loomaaialoomi on saanud ammu paremad tingimused. Usun, et suudame üheskoos teha midagi selle heaks, et ka tiigril oleks hea kodu ja ta saaks siia tagasi tulla,» on Kaja Kallas veendunud. «See oleks ka meie lastele suureks rõõmuks.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles