Plaanid puhkust, aga ei tea, kuhu lemmik jätta? Siin on mõned nõuanded

Copy
Foto: pexels.com

Puhkust planeerides püütakse ikka arvestada sellega, et kaasa saaks võetud ka pere sulelised ja karvased. Teinekord ei ole see aga võimalik.

On loomi, kes saavad kaks-kolm päeva üksi hakkama, kui neil on piisavalt mitteriknevat toitu, puhast joogivett ja liikumisruumi. Pikema perioodi puhul on vaja aga põhjalikumat ettevalmistust ja organiseerimist. Alljärgnevalt on välja toodud mõned võimalused, mida kaaluda, kui ees on pikem puhkus, aga ei tea, kuhu selleks ajaks loom jätta.

Vanemad, sugulased, sõbrad ja naabrid

Kõige lihtsam ja kindlam valik on paluda mõnel pereliikmel või heal tuttaval puhkuse ajal oma lemmikut valvata. Lisaks sellele, et tuttavat saab usaldada, on ka loom juba hoidjaga sõber. Teinekord võid rääkida ka naabri lapsega - vahest soovib ta päevas mõned korrad koeraga jalutada ja mängida ning selle arvelt veidi taskuraha teenida?

Kui looma valvab lähedane või tuttav, kellele saad anda oma kodu võtmed, on heaks eeliseks ka see, et tõenäoliselt ei pea koera kuhugi viima, vaid ta saab sinu äraoleku ajal oma kodus olla.

Loomahoidjate grupid

Tänapäeval on sotsiaalmeediaplatvormidelt võimalik mitmeid erinevaid loomahoidjate gruppe ja äppe leida. Seal tegutsevad inimesed, kes soovivad oma vabal ajal teenida koera või kassi hoidmisega veidi lisaraha. Teisel juhul soovitakse enne päris enda looma võtmist teiste peal harjutada, et näha, milline klapp konkreetse loomaga on. Kuna sageli on nende inimeste nimede juures ka varasemate hoidude põhjal tagasisidet jagatud, ei pea sa võõrast inimest pimesi usaldama, vaid saad teiste kogemuste põhjal otsustada.

Kui oled mõnest sellisest grupist loomale hoidja leidnud, tee nad eelnevalt kindlasti omavahel tuttavaks, et sinu koerale või kassile hoidja lõhn ja hääl võõrad poleks. Kindlasti rääkige läbi lemmiku päevakava ja harjumused. Pane see kõik veel eraldi ka paberile kirja - nii on sinu reisiloleku ajal hoidjal hea järge pidada. Igaks juhuks lisa sinna juurde ka lähima veterinaari kontaktid, kelle poole vajadusel pöörduda.

Muidugi võib kokku leppida ka nii, et loom läheb hoidja koju, kuid võõras keskkond ja inimene võivad sinu sõbrale stressi tekitada. Kindlasti rääkige sel juhul läbi ka see, kuidas sinu loom teistega läbi saab, kuna hoidjal võib kodus parajasti veel loomi olla.

Lemmikloomahotellid

Põhjanaabrite juures suure klientuuriga lemmikloomahotellid on viimasel ajal populaarsemaks saanud ka Eestis. Hotell on hea ja kindel valik ka juhul, kui koerale oli juba hoidja küll leitud, aga mingil põhjusel hüppas ta viimasel hetkel alt ära. Või kui kardad, et peretuttav on lemmikuga küll sõber, aga samas ei tea ta arvestada, et akent lahti hoides võib sinu neljajalgne plehku panna. Loomahotellides on spetsialistid, kes selliseid olukordi ennetada oskavad ja looma eest parimal moel hoolt kannavad. Hotelli saab viia nii koeri, kasse kui ka väikeloomi. Lisaks pikemale hoiuperioodile on võimalik loom viia ka päevaks. See on suureks abiks neile, kelle koer muidu üksi koju jäämise ees suurt ärevust tunneb.

Sageli kardetakse, et spetsiaalselt loomadele mõeldud hotellides elatakse kesistes tingimustes ja loomad ei saa piisavalt tähelepanu. Tegelikult ei ole selle pärast vaja karta, sest koertega jalutatakse kolm-neli korda päevas, nendega mängitakse ja neid toidetakse vastavalt omaniku ettekirjutustele juba harjumuspäraseks saanud toiduga. Võimalusel külasta koeraga hotelli pisut varem, mitte kohe ärasõidupäeval. Nii on näha, kuidas ta nende oludega kohaneb. Kui aga omanik reisi ajal ikkagi looma pärast suurt muret tunneb, on tänapäeval võimalik oma karvast sõpra videokaamera vahendusel ööpäevaringselt ka jälgida.

Siiski on lemmikloomahotellidel omad nõudmised. Sinna toodav loom peab olema terve, kiibistatud ja vähemalt neljakuune. Alla selle vanuse ei tohiks oma lemmikut kellegi teise hoolde jätta ja teda kodust väljapoole viia. Enne reisile minekut tee kindlasti loomale ka kirbu-, ussi- ja puugitõrje. Lisaks peab ta olema vaktsineeritud erinevate viiruste vastu, et mitte nakatada teisi hotellis viibivaid lemmikloomi.

Ole rahulik

Kui ikkagi selgub, et looma reisile kaasa võtta ei saa ja otsustad jätta ta kellegi teise hoolde, vii hoidja oma looma iseärasustega kindlasti kurssi. Kui lemmik peab puhkuse ajal võõras kohas olema, anna talle kaasa tema enda söögianumad, magamisase ja armsaks saanud mänguasi. Nii on tal võõras kohas kaasas tuttav lõhn.

Pikk eemalolek oma inimestest võib sinu sõpra küll kurvastada, kuid kui äraoleku perioodiks on talle parimad kodused võimalused tagatud, harjub ta ka uute tingimuste ja inimestega üsnagi kiiresti ära. Lõppkokkuvõttes jää ise rahulikuks, sest nii tunneb ka loom, et ta on usaldatud headesse kätesse.

Copy
Tagasi üles