Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Tallinnas lasti õhupüssist mune hauduvat kajakapaari, linnud jäeti maapinnale piinlema (4)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Emakajakas pojaga 2013. aastal.
Emakajakas pojaga 2013. aastal. Foto: Andrus Jair

Täna jagas Tallinnas Premia külmhoones töötav Andrus Jair Eesti Ornitoloogiaühingu grupis töö juures nähtud nukrat vaatepilti. Ettevõtte ees aastaid järeltulijaid kasvatanud kajakate elud said verise lõpu, kui neid naaberkinnistult lasti.

«Nimelt asusid 10 aastat tagasi (2009) meie ettevõtte aiapostile pesitsema kalakajakad,» alustas Andrus juhtunu kirjeldamist. «Alustati ilmselt noorena, esimesel aastal ehitati vaid pesa, mune ei olnud. 2010. aastal olid pesas munad, aga osutusid mädamunadeks ja tibusid ei olnud. 2011. aastal kasvatati üles üks tibu, alates 2012. aastast kuni aastani 2018 igal aastal kaks tibu.»

Ka sel aastal olid kajakad kohal ning asusid pesitsema. Emalind oli juba pikemat aega pesal haudumas istunud, kui täna hommikul kõlasid naaberkinnistul asuva Scania Eesti territooriumi poolt lasud. Emaslind lasti maha otse pesalt, isaslind kõrvalt tänavavalgustuslambi kuplilt. Kumbki lind tabamusest surma ei saanud, mõlemad jäid maapinnale piinlema. «Laskja ei tulnud isegi vaatama, mis neist sai,» nentis Andrus. «Kutsusime välja politsei ja keskkonnaameti esindajad viisid linnud eutaneerimisele - nende seisukord ei võimaldanud muud.» 

Kajakad laskudest ei surnud, vaid jäid maapinnale piinlema.
Kajakad laskudest ei surnud, vaid jäid maapinnale piinlema. Foto: Andrus Jair

Ka keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader kinnitas, et kajakate peahaavad neile elulootust ei andnud ning lindude piinadest vabastamiseks oli eutanaasia ainus valik. PKajakapoegi pesas ei olnud ja enne spetsialisti saabumist oli see juba vareste poolt ära rüüstatud. 

Ida-Harju politseijaoskonna välijuht Marko Schmidt sõnas, et politseinikud tuvastasid linde lasknud 57-aastase mehe, kes oli politsei saabumise ajaks juba sündmuskohalt lahkunud. Mehelt võeti telefoni teel esmane selgitus, milles ta tunnistas oma tegu. Väidetavalt kasutas ta lindude laskmiseks õhkrelva. Kuna mees läheb jaoskonda juhtunu kohta ütlusi andma alles uue nädala alguses, on praegu vara spekuleerida, mis olid tema motiivid selliseks käitumiseks ning milline karistus teda võib oodata. Juhtumi osas on algatatud väärteomenetlus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles