Silmad siia, talgusõber! Loodustalgud on tänavu pühendatud ööloomadele

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Pruun-suurkõrv nahkhiir.
Pruun-suurkõrv nahkhiir. Foto: Peeter Kümmel / Sakala / Scanpix

Eestimaa Looduse Fond (ELF) kuulutas välja selle aasta loodustalgute hooaja, mis on pühendatud imelistele ja kohati öö varju jäävatele loomadele nagu kakud, nahkhiired, lendoravad, konnad ja ööliblikad. 

ELFi loodustalgutel ning ööloomadele pühendatud erisündmustel saavad kaasa lüüa kõik huvilised. Looduskaitse töid tehakse üle Eesti alates kevadest kuni sügiseni. Lisainfo ja registreerimine www.talgud.ee

Paljud öise eluviisiga liigid ei toimeta looduses inimestega samal ajal, olgugi, et nende käekäik sõltub otseselt inimtegevusest. Nendele kaitsealustele liikidele tähelepanu tõmbamiseks ongi ELFi talguhooaeg sel aastal just ööloomadele pühendatud. «Loodustalgud on hea viis õppida paremini loodust tundma, eriti veel sellist tundmatut loodust, mis tärkab elule öösel,» ütles ELFi talgukorraldaja Kadri Aller. «Loodustalgulise töö sobib peaaegu kõigile, talguid ning erinevaid loodusretki korraldame järjest enam. Soovitan kõigil puhkuse ajal mõnele talgule tulla ning meie ööloomade eluga tutvust teha,» lisas Aller.

Ööloomade aasta avatakse kevadel mitmete eriretkedega. Möödunud nädalal alustati näiteks juba kakuretkedega. Igakevadist konnade rännet turvava kampaania «Konnad Teelt» korraldajate vahendusel annavad õnnelikult kudepaikadesse jõudnud kahepaiksed tänukontserte nii Harju- kui Tartumaal. Harukordne võimalus on kuulata juttselg-kärnkonna ehk kõre laulu vahetult pealinna külje all maikuus.

Suvel suurema hoo saaval talguhooajal toimuvad mitmetel talgutel üle Eesti retked öise looduse tundmaõppimiseks: nahkhiireretked kahasse nahkhiirtetalgutega Harjumaal ning ööliblikaretked puis- ja rannaniitudel Hobulaiul, Silmal, Käinas ja Saastnas. Jaanipäeva paiku on kavas ka ööretk tondijuttude saatel käpaliste õie- ja lõhnailu imetlejaile. Ühtlasi on ees ootamas erinevad lendoravaga seotud retked.

Kuna tegevusi ja talguid on palju, huviliste ring lai, soovitatakse talgud.ee lehel liituda Talguteatajaga. Tegemist on ELFi loodustalgulisi ühendava listiga, kuhu saadetakse info loodustalgutest ja retkedest kõige esimesena. Aastate jooksul on välja kujunenud erilised ja populaarsed talgukohad, kus talguliste grupid täituvad kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles