Tõusev trend: loomaomanikud tahavad oma lemmikud veganiteks muuta

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Daniela Jakob / PantherMedia / Daniela Jakob / Scanpix

Kassid ja koerad on teadagi karnivoorid, ent see ei takista paljudel taimetoitlastest loomaomanikel soovimast, et ka nende neljajalgsed sõbrad võiksid loomse toidu tarbimise lõpetada.

Kanadas asuva Guelphi ülikooli teadlased otsustasid uurida seoseid loomapidajate toidueelistuse ja nende poolt lemmikutele antava söögi vahel ning küsitlesid selleks 3673 kassi- ja koeraomanikku kogu maailmast. Vastustest selgus, et koguni 35 protsenti vastanutest avaldas soovi oma karnivoorist lemmik taimetoitlaseks muuta. Veganlust harrastavaid vastajaid oli kokku 212, kellest 78 protsenti sõnasid, et on valmis oma lemmikloomale taimset toitu söötma. 58 vastajat tunnistas, et seda nad regulaarselt teevadki. 

«58 inimest ei pruugi tunduda suure numbrina, ent maailmas on kassidele-koertele taimetoitu pakkuvaid inimesi veelgi ning paljudel neist on rohkem kui üks lemmikloom,» sõnas uuringu üks juhtidest, veterinaar Sarah Dodd. «Koerad suudavad tehniliselt taimse toidu peal elada, ent selline dieet nõuab lisaaineid, mida veganlus ei paku. Kassid aga peavad loomset toitu tarbima ja neile ei tohiks mitte mingil juhul vegan-dieeti peale suruda.»

Kõiki taimetoitlasi aga hooletuteks tembeldada ei tasu — kuigi loomadele taimse toidu pakkumise vastu tunti suurt huvi, lisasid pea kõik nii vastanud osalejad, et teeks seda vaid spetsiaalselt loomade jaoks välja töötatud vegantoidu olemasolul, millest lemmikud kõik vajalikud toitained kätte saavad. Enam kui pooled küsimustele vastanud omnivoorid ja taimetoitlased leidsid aga, et loomadele taimse toidu peale sundimine on julm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles