Huvitav teada: miks koerad inimeste nägusid lakuvad?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: sadik demiroz / PantherMedia / sadik demiroz / Scanpix

Kõik koerad on erilised ja erinevad, ent tõenäoliselt on pea igaüks neist hea meelega valmis oma peremehe nägu keelega üle tõmbama. Miks nad seda teevad?

Mõni inimene laseb oma nägu vastumeelsuseta limpsida samas kui teine tõmbub koheselt eemale, kuid tõenäoliselt näevad mõlemad seda kui märki koerapoolsest kiindumusest. Seda see ka on, kuid armastuse näitamine pole ainuke põhjus, miks koerad inimestele musisid jagavad.

Soov lakkuda on koertesse tugevalt juurdunud. Kohe pärast sündi hakkab emasloom oma järeltulijaid keelega puhastama ja ärgitab neid hingama. Kui vaadata tagasi aega, mil koerad veel kodustatud polnud, lakkusid karjas madalamal positsioonil olevad loomad juba siis karjajuhtide nägusid ja näitasid nii üles alistuvust. 

Kuigi võib tunduda, et väiksemad koerad on suurematest enam altid lakkuma, pole sellele selget tõestust leitud. Kui hiiglaslik dogi sülle saaks, võiks ta inimest iseenesest lakkuda sama palju ja rohkemgi kui chihuahua, keda tihti kaissu võetakse. 

Lakkumine armastuse näitamiseks

Nagu eelpoolgi mainitud, on armastuse näitamine põhiline põhjus, miks koer inimest limpsida tahab. Lakkumise ajal vabastab koera aju endorfiine, mis tekitavad heaolu- ja rahutunnet. Pole siis ime, et nad seda pidevalt teha soovivad. 

Lakkumine kaaslase eest hoolitsemiseks

Kassid võivad end tundide viisi keelega puhastada, ent ka koerte keeled on suurepärased tööriistad. Nende sülg sisaldab baktereid hävitavaid ensüüme ning kui koer end lakub, vabaneb ta surnud naharakkudest ja üleüldisest mustusest. Koerad tahavad, et ka nende peremehed end hästi tunneks ja püüavad sind pestes sellesse oma panuse anda. 

Lakkumine austuse märgina

Inimene kodustas koera hiljemalt 15 000 aastat tagasi, kuid vanad harjumused ei kao kergelt. Üheks lakkumise põhjuseks on see, et koer tunnistab sind kui oma karja juhti ning näitab lakkudes üles oma austust. Kui sul on rohkem kui üks koer, on kõige lakkumishimulisem neljajalgne karjas kõige madalamal positsioonil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles