Austraalia kuumalaine on surmanud tuhandeid nahkhiiri

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud novembris Austraaliat tabanud kuumalaines hukkunud nahkhiir.
Möödunud novembris Austraaliat tabanud kuumalaines hukkunud nahkhiir. Foto: MARC MCCORMACK / EPA / Scanpix

Möödunud nädalal laastas Austraaliat kuumalaine ning temperatuurid olid reedeks tõusnud üle 40 soojakraadi piiri. See tõi kaasa lendrebastena tuntud nahkhiireliigi isendite massilise suremuse, sest loomadel ei olnud kohti, kuhu kuuma eest varjuda. 

Nädalavahetusel andis Austraalia valitsus korralduse riigi kagupoolseimas osariigis Victorias alustada erakorralise operatsiooniga, et aidata piirkonna lendrebaste kolooniaid. Praeguseks on hukkunud enam kui 2000 nahkhiirt ja seda eelkõige seetõttu, et paljud nende looduslikud pelgupaigad on hävitatud. Nahkhiired on küll võimelised toime tulema lühiajalise kuumusega, ent pikemad kuumalained saavad neile tihtipeale saatuslikuks.

Loomade vastu suunatud vägivallaga võitleva organisatsiooni Humane Society International esindaja Evan Quartermain sõnas, et tegu on häiriva olukorraga, sest alles novembris tabas Queenslandi piirkonda kuumalaine, mille tagajärjel hukkus samuti massiliselt nahkhiiri. «Üha enam saab selgemaks, et Austraalia nahkhiired ei leia enam peidupaiku, sest kõik sobivad kohad on inimeste poolt hävitatud,» nentis Quartermain. «Lendrebased kuulutati ohustatuks juba kaks aastakümmet tagasi, ent Austraalia valitsus ei ole nende kaitseks siiani midagi ette võtnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles