Riigikogu ees toimunud karusloomade mälestusaktsioon päädis korrakaitsjate sekkumisega

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes / Postimees

Eile lükkas riigikogu esimesel lugemisel tagasi eelnõu, millega oleks keelustatud karusloomafarmid. Liikumise Save Movement Estonia liikmed kogunesid samal õhtul loomade mälestamiseks Toompeale ette ning pidid oma tegevuse tõttu vastust andma riigikogu valveteenistusele. 

Eelnõu oleks näinud ette karusloomafarmide sulgemise viieaastase üleminekuajaga. 25 rahvasaadikut oli keelustamise poolt ning 28 vastu, vaid üks jäi erapoolikuks. Seega jäi puudu vaid kolm häält, et eelnõu oleks saanud pääseda läbi esimeselt lugemiselt. 

Save Movement Estonia esindajate sõnul oli see kurb päev kõigi jaoks, kes hoolivad loomadest ja leiavad, et ärilised kaalutlused ei peaks olema üle eetilistest. «Otsuse tagajärjel kannatavad aga kõige enam loomad, kes on määratud edasi elama kitsastes raudpuurides ning kes surmatakse vägivaldsel viisil vaid selleks, et rahuldada inimeste edevust ja saada tutiks mütsil või ääriseks sallil,» seisis loomakaitsjate avaldatud teates.

Sama päeva õhtul kogunesid loomakaitsjad riigikogu ette, et mälestada otsuse tagajärjel kannatavaid ja surevaid loomi. Kogunemise rahumeelselt läbi viia soovinud osalejad tahtsid jätta Riigikogu ette lilli ning kolm küünalt, sümboliseerimaks eelnõu läbipääsemiseks puudu jäänud kolme häält. 

Kogunemisse sekkus riigikogu valveteenistus, kes keelas loomakaitsjatel hoone ette lilli ja küünlaid jätta, andes põhjuseks, et kogunemine ei ole registreeritud. Peale korduvaid kinnitusi, et tegu on rahumeelse austusavaldusega loomadele, lubati loomakaitsjatel tegevust jätkata, kuid peale loomade mälestamiseks peetud vaikuseminutit tuli neil küünlad ja lilled riigikogu eest ära viia. 

Eelnõu lükati tagasi teist korda, esimesel korral oli karusloomafarmide keelustamise eelnõu lugemisel 2017 aastal. Tol korral hääletas eelnõu tagasilükkamise poolt 49 saadikut, toetas 24 saadikut, 1 jäi erapooletuks ja 18 ei hääletanud. Eelnõu esitatakse riigikogule uuesti kohe pärast valimisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles