Julmur kostitas Tallinnas haavlivalanguga luike

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pliimürgituse käes vaevelnud luik tuli veterinaaridel magama panna.
Pliimürgituse käes vaevelnud luik tuli veterinaaridel magama panna. Foto: Eesti Metsloomaühing / Facebook

Möödunud laupäeval leiti Tallinnas Paljassaares Pikakari parkla servast kaunis täiskasvanud luik, kes oli seletamatult uimane ja tuikus kõndimisel. Loomade Kiirabi Kliinikus tehtud röntgenuuring näitas, et luike oli lastud püssist ja tema kehas oli erinevates kohtades kuus pliihaavlit.

Luigele appi läinud Eesti Metsloomaühingu vabatahtlik Kristi Meikar ei osanud esialgu hullemat kahtlustada, sest esmasel vaatlusel tundusid luige jalad ja tiivad korras olevat. Kuna lind oli inimestega aga ebatavaliselt leplik, pidas Meikar siiski paremaks luik kontrolli viia. Selgus, et uhket lindu vaevas pliimürgitus, mille põhjustajaks olid tema kehas leiduvad haavlid. 

Kurval kombel olid haavad välimiselt küll paranenud, ent haavlid jätkasid linnu mürgitamist seespoolt. Pliimürgituse ravi on aga väga keeruline ja komplitseeritud ning ellujäämislootus väike. Mürgitatud linnud surevad looduses piinarikkasse ja aeglasesse surma ja seetõttu otsustasid veterinaarid luigel väärikalt ja valutult minna lasta. 

«Tekib kurbus ja tühjus ja häbitunne,» kirjutas Meikar sotsiaalmeedias. «Isegi minul, kuigi ma polnud sellele linnule midagi teinud, oli häbitunne inimesena, sest ma esindasin inimest.» Meikar nentis aga, et linnu laskja peale ta viha ei kanna, sest too ei pruugi tehtut mõistagi. «Tal puudub kontakt reaalsusega ja tegelike tagajärgedega,» leidis loomapäästja. «Ta reaalselt ei saa aru, see on tema jaoks justkui arvutimäng, mitte elu ja valu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles