Levinud asi käekotis, mis võib sinu koerale saatuslikuks saada (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Scanpix

Veterinaarid hoiatavad koeraomanikke, et nad ei jätaks närimiskummi mantli taskusse või käekotti lahtiselt vedelema, sest selles sisalduvad ained on koera jaoks mürgised.

Ksülitool on magusaine, mida kasutatakse sageli suhkruvabades närimiskummides, hambapastades, suuveedes ja kohati isegi maapähklivõides. Ka väike kogus ksülitooli võib põhjustada koertel hüpoglükeemia ja maksapuudulikkuse. Ksülitool võib põhjustada hüpoglükeemia (madal veresuhkru tase), sest koera pankreas ajab selle segamini päris suhkruga ning vabastab seetõttu rohkem insuliini.

Seejärel eemaldab insuliin verest päris suhkru, mis viib olukorrani, kus koera veresuhkru tase on eluohtlikult madal. Teine reaktsioon – maksapuudulikkus – on isegi veel ohtlikum, kuid pole teada, miks see juhtub. Veterinaaride sõnul võib isegi üks närimiskumm koerale saatuslikuks saada.

Levinud sümptomid, juhul kui koer on saanud ksülitoolimürgituse:

  • Oksendamine
  • Väsimus
  • Segaduses olek
  • Kokkuvarisemine
  • Krambid ja värinad
  • Kooma

Kui kahtlustad, et sinu koer on söönud mõnda asja, mis sisaldab ksülitooli, siis pöördu kiiremas korras veterinaari poole.

Kui pääsed loomaarsti juurde piisavalt vara, võib veterinaar kutsuda esile oksendamist, mis aitab toote koera organismist eemaldada ja ära hoida tõsisemaid tagajärgi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles