Pea nõrgemaid meeles: viis ideed loomasõbralikeks jõulupühadeks

, MTÜ Loomus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sebastian Duda / PantherMedia / Sebastian Duda / Scanpix

Jõulud on paljude jaoks aasta üks olulisemaid pühi, mille juurde kuulub rahunemine, nautimine ja tagasivaatamine möödunud aastale kas üksi või lähedastega. Jõulude tähistamise ja kogu jõuluaja juurde kuuluvad siiski ka paljud traditsioonid ja tavad, mis panevad proovile loomade heaolu. Loomade eestkoste organisatsioon Loomus õpetab kuidas arvestada loomade õigustega pühadehooajal.

Kaalu jõululaua katmist uuest vaatevinklist.

Tänapäevane põllumajandustootmine on Eestiski peamiselt intensiivtootmine, mille käigus eri loomaliikide liigiomaseid käitumisvajadusi vaid harva arvesse võetakse. Jõulud on rahu ja rahunemise püha. Taimseid ja kannatustevabasid alternatiive on saada järjest rikkalikumalt, ning need sobivad jõulumeeleoluga märkimisväärselt paremini kui loomsed tooted. Ideid leiab näiteks lehtedelt vegan.ee, veganmaailm.com või taimetoit.ee.

Väldi jõuluriietuses karusnahka.

Karusloomadel ei ole farmides võimalusi liigiomaseks käitumiseks. Karusloomafarmides kasutatavad puurid ei taga loomade heaolu. Farmides praktiseeritavad tapmismeetodid on piinarikkad. Karusnahk on keskkonnavaenulik ja inimese tervist kahjustav materjal.

Eelista kosmeetikat ja kodupuhastusvahendeid, mida ei ole testitud loomadel.

Loomkatseteta kosmeetika on paljudele tuttav teema, aga harvem mõeldakse, et ka erinevaid kodukemikaale võidakse testida loomadel. Kosmeetika- ja keemiatööstuse loomkatsed ei ole mitte ainult eetiliselt hukkamõistetavad, vaid need on ka ebavajalikud ja küsitavad. Loomkatsed saab asendada meetoditega, mis on sageli loomkatsetest usaldusväärsemad ja soodsamad.

Pea meeles, et loomad ei ole jõuluaja meelelahutus.

Suur osa loomade meelelahtuslikust eksponeerimisest põhjustab neile ühel või teisel moel kannatusi. Tõmbenumbrid, kus tähelepanu keskmes on näiteks põhjapõder, võivad olla loomadele väga stressirohked ja pidev melu võib põhjustada loomadele psüühilisi kannatusi.

Kui on soov tutvuda looduses või taludes elavate loomade ja nende eluviisidega, on loomasõbralikemaks kohtadeks erinevad varjupaigad, avatud talud ja metsloomi hooldavad keskused. Sellistes kohtades tegutsetakse tavaliselt loomade, mitte maksvate klientide huvidest lähtuvalt. 

Alusta väikestest asjadest, aga ära piirdu sellega.

Loomasõbralikud eluviisimuudatused on konkreetsed väikesed teod, mida on lihtne oma igapäevaellu sulatada. Oma suhtumist loomadesse on aga hea sügavamaltki vaadelda: Miks inimindiviidil on väärtus iseeneses, mida ei tohi kahjustada, kuid looma väärtust seostatakse seevastu sageli vaid temast saadava kasuga? Miks nähakse koera väärtuslikumana kui siga?

Ühiskond söödab meile ette mudeleid, mida võtame kergesti iseenesestmõistetavate tõdedena. Moraalsed otsustused sõltuvad aga siiski indiviidist. Sisseharjunud käitumisviisid muutuvad vaid siis, kui neist räägitakse ja neid küsimuse alla seatakse. Ära pelga arutelusid loomaõiguste teemal jõululauas või sotsiaalmeedias. Mida rohkem loomaõigused ühiskondlikes vestlustes kõlapinda saavad, seda paremad võimalused on meil edendada erinevate loomaliikide põhiõiguste teostumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles