Erakordne ülesvõte: looduses nähti esmakordselt valget puumat

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ICMBIO / CATERS / Caters News Agency / Scanpix

Brasiilias Serra dos Orgaose rahvuspargis jäi rajakaamera ette vaatepilt, mis biolooge tõeliselt üllatas. Teadaolevalt on tegu esimese korraga, mil on nähtud valget puumat.

Tegu ei ole albiinoga — pildile jäänud puumal on geneetiline hälve nimega leukism, mis põhjustab pigmendi osalise puudumise. See muudab looma karvastiku enamjaolt valgeks, kuid ei põhjusta albiinodele omaseid punaseid silmi.

Kuigi foto tehti juba 2013. aastal, avalikustati see alles nüüd, kui bioloogid olid nähtut põhjalikult analüüsinud. «Me uurisime erinevaid teaduslikke väljaandeid ja ei leidnud kusagilt informatsiooni selle kohta, et leukismi ka puumadel esineb,» sõnas rahvuspargi bioloogilise mitmekesisuse uurimisprojekti koordinaator Celilia Cronemberger. «Meie leid ainult põhjendab rajakaamerate vajalikkust, sest lisaks rahvuspargi elustiku kontrollimisele aitab see kaasa uutele teaduslikele avastustele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles