Hea teada: neli jõulutoitu, mida sa oma kassile pakkuda võid

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Oksana Ariskina / PantherMedia / Oksana Ariskina / Scanpix

Jõululaupäevani on jäänud vähem kui kolm nädalat ning pühadehooaeg toob endaga kaasa ka lookas lauad. Kõik toidud, mis inimestele sobivad, ei sobi aga neljajalgsetele — Lemmik toob välja neli asja, mida sa oma kassile maitsmiseks anda võid.

Kalkuniliha

Kassid on teadagi karnivoorid ning seetõttu nõuab nende dieet valke looduslikest allikatest nagu linnu- ja kalaliha. Pea aga meeles, et liiga palju head võib lõpuks siiski halvaks osutuda ning kui sa oma neljajalgsele sõbrale jõululaualt liha pakud, tee seda minimaalsetes kogustes. Kalkuniliha on siinkohal kõige paremaks valikuks, sest tumeda lihana sisaldab see tauriini, mis kassi organismi igapäevatööks vajalik on. Ära anna oma lemmikule aga kalkuninahka, mis on üldjuhul täis rasva, marinaadi ja erinevaid vürtse, mida on loomal raske seedida. 

Kartulid

Paljud kassid söövad kõiksugu veidraid toiduaineid ning leidub ka neid hiirekuningaid, kellele kartulid mokkamööda on. Need mugulad iseenesest ohtlikud ei ole, kuid ka siin kehtib põhimõte vähem on rohkem. Su kass võib ju kartuleid armastada, kuid kui sa temast tõesti hoolid, anna talle maitsmiseks vaid kübeke. 

Kõrvits

Kõrvits on suurepäraseks kiudainete allikaks ning üldjuhul meeldib selle maitse ka kassidele. Värske kõrvits aitab vähendada kõhuprobleeme ja on hea ka südamele, sest sisaldab C-vitamiini ja kaaliumi. Kõrvits on ka madala kalorsusega, mis tähendab, et ka väike kogus tekitab täiskõhutunde.

Jõhvikad

Nagu inimestelegi, on jõhvikad ka kassidele kasulikud ja seda eelkõige kuseteid silmas pidades. Jõhvikad on vitamiini- ja mineraalirohked ning hoiavad immuunsüsteemi tugevana. Arvatakse, et jõhvikates sisalduvad antioksüdandid aitavad ka vähkkasvajate vastu võidelda. Kõike head silmas pidades ära siiski unusta, et nagu teisigi eelpool mainitud toiduaineid, tuleb ka jõhvikaid kassile pakkuda vähestes kogustes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles