Taanis päästsid möödujad madalasse vette kinni jäänud vaala surmasuust

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mark Carwardine / 3 / Scanpix

Teisipäeval 27. novembril nähti Taani põhjaosas Hobros tavatut vaatepilti — Mariageri fjordi rajatud jahisadamasse oli ujunud kaheksameetrine vaal, kes madala vee tõttu enam liikuma ei pääsenud.

Taani ringhäälinguorganisatsiooni DR andmetel jõudis vaal välja pooleteise meetri sügavusse vette kalda lähedal. Appi tõttasid kolm möödujat, kes ei pidanud paljuks jäistele temperatuuridele vaatamata vaala juurde sumada, et hiigelsuur veeimetaja taas liikuma saada. 

Üks abistajatest, 23-aastane Daniel Kristensen sõnas, et pealtvaatajaid oli palju ning kui üks neist lõpuks vette hüppas, ei saanud ka tema kõrvale jääda. «Midagi tuli ette võtta,» nentis Kristensen. «Inimesed seisid seal ja vaatasid, kuidas vaal surema hakkas. Me ei saanud lasta tal elust lihtsalt ilma jääda.»

Tõenäoliselt oli hättasattunu näol tegu kääbusvaalaga. Selle vaalaliigi esindajaid on Põhja-Atlandi vetes 156 000 ringis, kuid Taani fjordidest neid tavaliselt ei leita. Teisipäeva õhtul vahendas DR, et vaal oli jätkuvalt jahisadama läheduses, ent sai vabalt ringi ujuda. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles