Hea teada: mis juhtub koeraga, kes on joonud alkoholi?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Michiko Tierney / PantherMedia / Michiko Tierney / Scanpix

Mõõdukal tarbimisel ei ole alkohol inimestele ohtlik, kuid koerte elu seab ohtu juba väike kogus märjukest. Jook ei pea olema kange — ka organismi sattunud õlu võib kaasa tuua tõsised tagajärjed. 

Alkohol mõjutab koeri üpriski samamoodi kui inimesi: loom muutub esmalt uimaseks ja tema refleksid ei ole enam kiired. Kui sisse joodud kogus on liiga suur, toob see endaga kaasa alkoholimürgistuse, mille tunnusteks on oksendamine ja hingamisraskused ning halvemal juhul kooma, südamerabandus ja lõpuks surm. 

Tilk kangemat jooki veel koera ei tapa, kuid kui ta kogemata alkoholi klaasist või põrandalt lakkuda saab, on tagajärjed kiired tulema ja seda eriti siis, kui kutsa tühja kõhu peale joob või tegu on väikest kasvu tõuga. Sellisel juhul tuleb kohemaid kiirustada veterinaari juurde, sest alkoholimürgistuse korral peab abi saabuma võimalikult ruttu. 

Seega pole oluline, kas tegu on veini, õlle või tekiilaga — loeb see, kui palju jooki koer alla neelata jõudis. Ohuks on ka teised etanooli sisaldavad vedelikud, näiteks suuvesi, puhastusained, erinevad vedelad ravimid ja desinfitseerivad kätepuhastusvahendid, mistõttu tuleks neid hoida kohas, kus koer neile kogemata või meelega ligi ei pääse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles