Uus leid: koera karvastiku värvus võib vihjata tema eluea pikkusele

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mikkel Bigandt / PantherMedia / Mikkel Bigandt / Scanpix

Austraalia teadlased tulid hiljuti lagedale üllatava teooriaga: koerte eluea pikkus ja tõsiste haiguste esinemisrisk võib olla seotud sellega, mis värvi on nende kasukas. 

Sydney ülikoolis läbi viidud uuring võttis katsejänesteks labradorid, maailma ühe populaarseima koeratõu. Tulemustest selgus, et šokolaadikarva labradoride eluiga on tunduvalt lühem kui kollast ja musta värvi tõukaaslaste oma ning neid kimbutavad tihemini naha- ja kõrvaprobleemid. 

Kokku analüüsis meeskond 33 000 Suurbritannias elava labradori terviseandmeid ning kogutud info põhjal järeldati, et pruuni värvi labradoride keskmine eluiga on 10,7 aastat samas kui kollased ja mustad labradorid elasid keskmiselt 12,1 aasta vanuseks.

«Võrreldes tõukaaslastega esineb šokolaadivärvi labradoride hulgas kaks korda rohkem kõrvapõletikujuhtumeid ja nahaprobleemide arv on lausa neli korda suurem,» nentis uuringut juhtinud Paul McGreevey. Teadlase sõnul on karvavärvi ja varasema suremuse seotuse taga tõenäoliselt valikuline aretamine — kuna pruuni karvavärvust põhjustav geen on retsessiivne, peavad pruunide kutsikate mõlemad vanemad seda omama. See aga tähendab, et aretajatel on valida väiksema hulga koerte seast, mis teeb ka haigusi põhjustavate geenide esinemissageduse suuremaks. 

Nüüd plaanib McGreevey uuringu läbi viia ka Austraalias elavate labradoride hulgas, et näha, kas tema teooria peab paika. Teadlane loodab, et tulemused aitavad veterinaaridel koerte võimalikke tervisehädasid paremini prognoosida ning tõstavad ka koeraomanike teadlikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles