Huvitav teada: need on maailma kõige hiiglaslikumad koeratõud

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bordoo dogid kuuluvad maailma suurimate koeratõugude hulka.
Bordoo dogid kuuluvad maailma suurimate koeratõugude hulka. Foto: Pixabay/CC0 Creative Commons

Koertel on palju positiivseid omadusi ning üheks nende võluks on kahtlemata mitmekesine suurus, mis võimaldab igal koerasõbral endale sobiva kaaslase leida. Mõned kutsad on nii pisikesed, et mahuvad ära käekotti, samas kui teised on nii suurt kasvu, et isegi diivan jääb neile väikeseks. Toome täna välja viis kõige suuremat. 

Taani dogi

Foto: Frank G. / PantherMedia / Frank G. / Scanpix

Taani dogidele omistatakse turjakõrguse pärast ikka ja jälle suurima koeratõu tiitel. Nende nimi on petlik, sest tegelikult on tõu juured hoopis Saksamaal. Kaaluvad nad keskmiselt 45-54 kilogrammi ja nende turjakõrgus jääb 71-76 sentimeetri vahemikku. 

Suurima koerana on rekorditeraamatusse läinud taani dogi nimega Zeus, kellel oli meetrijagu kõrgust. Suurus ei tähenda aga pikka eluiga — Zeus suri kõigest viieaastasena ning keskmiselt elavad need koerad vaid kuni kaheksa-aastaseks. 

Napoli mastif

Foto: Drew Angerer / AFP / Scanpix

Mastifid on kogukate kehadega koerad ning sobivad suurepäraselt valvekoerteks. Oma turjakõrguselt jõuavad nad kohati taani dogidele järgi, kuid kaalu poolest löövad konkurendi üle — nende kaal jääb 59-70 kilogrammi vahemikku.

Tegu on kartmatu koeratõuga, kes oma kodu ja peret pühendunult valvab. Samas on nad iseloomult vaiksed ning eelistavad sissetungijatele tasa ligi hiilida, mitte neid valju haukumisega hirmutada.

Šoti hirvekoer

Foto: HYUNGWON KANG / REUTERS / Scanpix

Nagu nimigi vihjab, on šoti hirvekoerte puhul tegu suurepäraste jahikaaslastega. Sellele tegevusele aitavad kaasa nende pikad ja sihvakad jalad, mille abil koerad suurt kiirust arendada saavad. 

Pikad jalad toovad kaasa ka kõrge kasvu — nende keskmine turjakõrgus, umbes 82 sentimeetrit, on mõnest taani dogist rohkemgi. Tänapäeval kasutatakse neid aga jahipidamise asemel pigem näitusekoertena.

Bordoo dogi

Foto: Nick Ridley / Caters News Agency / Scanpix

Selle tõu koduks on Prantsusmaa, kus ta on üks vanimaid koeratõuge. Turjakõrgus jääb 58-69 sentimeetri vahemikku ja kaal keskmiselt 57-69 kilogrammi juurde. Bordoo dogi eristub oma suure pea poolest, mis on kehaga võrreldes veidi proportsioonidest väljas.

Bordoo dogisid on lisaks majavalvamisele kasutatud töökoerana, sest nad saavad hakkama nii vankrite tõmbamise kui lindude karjatamisega. 

Newfoundlandi koer

Foto: Christine Schmutzler-Schaub / PantherMedia / Christine Schmutzler-Schaub / Scanpix

Selle tõu nimi tuleneb Newfoundlandi saarest, kust need koerad pärinevad. Nad aretati abilisteks kalameestele ning nende tööks oli võrke välja tõmmata, kärusid vedada ja üle parda kukkunud asju ja inimesi päästa.

Tegu on hellade hiiglastega, kes on suurepärased ujujad ning omavad kohevat kasukat. Nende kaal ulatub 68 kiloni ja turjakõrgus jääb 69-76 sentimeetri vahemikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles