Huvitav teada: miks kassid meid tihti ignoreerivad?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silvana Simlesa / PantherMedia / Silvana Simlesa / Scanpix

Koerad tahavad oma omanikele alati meele järele olla ning kui neid kutsuda, tulevad nad rõõmsalt saba liputades. Kassid aga ei tee peremehe kutsest tihtipealt väljagi ning ajavad omi asju edasi.

Kui su kass paistab sind ignoreerivat, ei tee ta seda sellepärast, et ta su kutset ei kuule. Uuringud on näidanud, et kassid saavad omanike häälest suurepäraselt aru, kuid ei näita oma reaktsiooni alati välja. 

Samas ei ole teadlased kindlad, kas kassid ka tegelikult inimkommunikatsioonist aru saavad. Nende käitumine põhineb instinktidel — kass sööb sellepärast, et tal on kõht tühi, mitte sellepärast, et sa teda sööma kutsud. Kuigi kassid näitavad omanike suhtes üles kiindumust, ei tähenda see, et nad meie tahtmise järgi käituma hakkavad. 

Siinkohal on tähtis mõista kasside ja inimeste erinevusi. Inimesed annavad oma soovidest ja vajadustest häälekalt teada ning vähesemal määral teevad seda ka koerad. Kassid aga ignoreerivad inimesi, sest erinevalt koertest ei ole neid sõnakuulelikeks aretatud ning kui nad millegi järgi vajadust ei tunne, ei ole neil mingit põhjust meiega suhelda. Samamoodi käituvad ka metsikud kassid — emasloomad kasutavad häält vaid selleks, et oma järeltulijaid ohu eest hoiatada. Kui ohtu pole, on ka kass vait. 

Seega ära arva, et su kass sind ignoreerides millegi peale pahane on. Ta armastab sind, kuid kui ta sinu tähelepanu järele vajadust ei tunne, ei hakka ta ka su kutsele reageerimise peale aega raiskama. Kassid on teadagi iseseisvad loomad ning kui sa end oma neljajalgsele sõbrale alatasa peale ei suru, valmistad sa talle sellega vaid heameelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles