Haruldased kaadrid: Tallinnast pärit amuuri leopardi järeltulijad pistsid esmakordselt ninad koopast välja

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Veidi enam kui kaks aastat tagasi kolis Tallinna loomaaiast Šotimaale 2014. aastal sündinud amuuri leopard Freddo, leopardipaar Darla ja Freddi viimaseks jäänud pesakonnast pärit järeltulija. Nüüd on Freddo isaks kahele leopardikutsikale, kes hiljuti esimest korda kaamera ette sattusid.

Uue kodu valikul sai määravaks rahvusvahelise koordinaatori poolt määratud sobiva kaaslase olemasolu, kellega koos Freddo amuuri leopardide populatsiooni arvukust kasvatada saab. Plaan kandis vilja ning selle aasta juuli alguses teavitas Freddo ja tema kaaslase Arina elupaigaks olev Highlandi metsloomapark Šotimaal, et leopardipaaril sündis kaks kutsikat.  

Koobas, kus väikesed leopardid Arina hoole all kasvavad, on väljaspool külastajatele lubatud ala, et loomade inimkontakt miinimumi piires hoida. Talitajad loodavad, et see teeb leopardikutsikatest head kandidaadid amuuri leopardite loodusliku asurkonna taastamiseks. Viimastel andmetel elab Vene Kaug-Idas vaid umbes 70 amuuri leopardi. 

Et leopardikutsikaid näha, paigutati koopa juurde liikumisanduritega kaamera, mis loomade esimest avastusretke filmis. Järgnevate nädalate jooksul peavad kutsikad läbima tervisekontrolli ning siis tehakse kindlaks ka nende sugu. Kui kutsikad on samast soost, lastakse nad mõlemad loodusesse. Vastupidise olukorra puhul vabaneb aga vaid üks, et vältida õe-venna paaritumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles