Uuring: kodukeemias sisalduvad ained on lemmikloomade tervisele ohtlikud

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Melinda Nagy / PantherMedia / Melinda Nagy / Scanpix

Hiljuti avaldatud uuringust selgus, et tarbekaupadena müüdavates puhastus- ja niiskustõrjevahendites sisalduvad kemikaalid võivad tõsiselt ohustada lemmikloomade tervist.

Uuringu läbi viinud teadlased on veendunud, et perfluoroühendid, mida leidub näiteks kingade ja tekstiilide niiskustõrjevahendites, mõjutavad kasside kilpnäärme tööd ning võivad kaasa tuua hüpertüreoidismi ehk kilpnäärme ületalitluse. Tulemused näitasid, et selliste kemikaalidega kokku puutunud kassi organismis on sisenõrenäärmete haiguste tekkevõimalus suurem.

California keskkonnakaitseagentuuri poolt läbi viidud uuringu vältel analüüsisid teadlased vanematelt kassidelt võetud vereproove ja uurisid, kui tihti loomad perfluoroühenditega kokku puutusid. Kuna perfluoroühendid ei lagune, jäävad need looma organismi. 

Kogutud andmeid võrreldes leidsid uurijad, et kilpnäärme ületalitlust põdevad kassid olid ühenditega rohkem kokku puutunud. Uuringu autor Miaomiao Wang sõnas aga, et nende kogutud andmed on ainult esmaseks hoiatuseks ning uurimist tuleb jätkata laiemal skaalal.

Kuidas enda ja oma lemmiklooma tervist paremini kaitsta? 

  • Kasuta kodukeemia asemel söögisoodat, äädikat ja sidrunimahla.
  • Osta kasutatud asju, kust kemikaalid on juba välja lendunud. Näiteks uus auto on üks suuremaid kemikaalide allikaid.
  • Loe alati tootesilte ja kasuta tooteid alati vastavalt kasutusjuhendile.
  • Pööra tooteid ostes tähelepanu öko- ja mahetoidu märgistele ning sellistele mõistetele nagu PVC-vaba, parabeenivaba ja BPA-vaba.
  • Tuuluta kodu regulaarselt, sest saasteained võivad koguneda toaõhku. 
  • Puhasta oma kodu HEPA filtriga tolmuimejaga ja kasuta niisket lappi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles