Jahmatav vaatepilt: puu otsast leiti uskumatult puntras sabadega oravapojad

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wildlife Rehabilitation Center at Wisconsin Humane Society / Facebook

USAs Wisconsinis sattus oravapesa uudistama läinud mööduja peale omapärasele vaatepildile — pesas olid oravapojad, kelle sabad olid sõlme läinud.

Kohale kutsutud päästetöötajad leidsid eest viis oravapoega, kelle sabad olid üksteise ümber keerdus ning segamini rohukõrte ja väikeste plastikutükkidega, millega emaorav pesa oli vooderdanud. 

Oravad anti üle kohaliku metsloomakeskuse vabatahtlikele, kes võtsid ette operatsiooni sabade lahti harutamiseks. Kuna oravapojad olid endast väljas ja rabelesid, tuli nad uimastada. Kääride kasutamisele vaatamata kulus abistajatel ligi 20 minutit, et sõlm lahti saada. 

Kuna sõlmesolek oli oravapoegade sabasid vigastanud, on nad veel veterinaaride valve all. Päästjad on aga loomakeste taastumise koha pealt lootusrikkad, sest juba praegu ronivad oravad energiliselt ringi, söövad isukalt ja paistavad vabaduse üle tõeliselt õnnelikud olevat. 

Oravate puhul on fenomeni põhjustajaks üldjuhul puuvaik, mis koos pesamaterjaliga nende sabade külge kinni jääb ja need kleepuvaks muudab. Oravapojad magavad sooja hoidmiseks üksteisele võimalikult lähestikku ning see teeb sõlme moodustumise oluliselt lihtsamaks.

Sarnaseid juhtumeid on teada juba keskajast ning enim lähevad sabad sõlme rottidel, mispuhul kutsutakse nähtust rotikuningaks. Arvati, et rotikuningate nägemine oli halb enne ning seetõttu tapeti need kohe peale leidmist ja näidati tänavatel möödujatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles