Viimane lootus: teadlased treenivad koera, kelle töö on otsida linnuokset

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsikas Zorro
Kutsikas Zorro Foto: @teamswiftparrot / Twitter

Pommi- ja narkokoerad on tänapäeval tavaline nähtus. Jäljekoeraks treeniv kutsikas Zorro on endale saanud aga palju unikaalsema ülesande — tema peab üles leidma ohustatud linnuliigi. 

Borderkolli ja springerspanjeli segu neljakuune Zorro on kangelane, keda Austraalia teadlased hädasti vajanud on ning nagu ka tema teleekraanidelt tuntud nimekaim, on kutsa alati seiklusteks valmis. 

Zorro seiklused on aga elulise tähtsusega: meeskond Austraalia teadlasi treenib koera ära tundma Tasmaania loorkakkude okse lõhna, et see ohustatud alamliik väljasuremisohust päästa. 

Kuigi tegu on Tasmaania osariigi suurima öise jahipidajaga, ei teata Tasmaania loorkaku eluviisist ja arvukusest pea midagi ning kui lindude elupaiku kindlaks ei tehta, võib metsaraie nende puuõõnsustesse ehitatud pesad hävitada. Austraalia Riikliku Ülikooli (ANU) uurimisrühm on roninud tuhandete puude otsa ja kasutanud kakkude meelitamiseks nende huigete imiteerimist, kuid otsingute käigus on nad kokku leidnud vaid mõnikümmend loorkakku. 

Uurijate õnneks jätavad öökullid endast maha räppetompe. Tegu on toidujäänuste massiga, mida lind pole ära seedinud ning mille ta väljutab oksendamise teel. Siinkohal tulebki mängu Zorro, kelle terav nina peaks tombud üles leidma. See aga aitab uurimisrühmal lindude elupaigad kindlaks teha ja annab neile võimaluse uurida kakkude geneetilist profiili.

Tasmaania loorkakk.
Tasmaania loorkakk. Foto: By JJ Harrison [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

Praegu õpib Zorro räppetompe ära tundma uurimisrühma juures, kuid ta plaanitakse panna ka koertekooli, kus treenitakse parimaid jäljekoeri. Kui projekt õnnestub, loodavad teadlased Zorrole leida ka kaaslase, et töö veelgi kiiremini sujuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles