Huvitav teada: millised loomaliigid on maailmas ohustatuimad?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Yuri Smityuk / Yuri Smityuk/TASS / Scanpix

Kui maailma viimane isane põhja laimokk-ninasarvik Sudan selle aasta märtsis suri, suri alamliik temaga koos põhimõtteliselt välja. Sarnane saatus ohustab aga ka teisi loomaliike üle kogu maailma.

Põhja laimokk-ninasarvikuid on nüüd järgi vaid kaks, kuid isaste isendite puudumise tõttu ei ole järeltulijate saamine võimalik. Alamliigi ainus võimalus ellu jääda on kunstliku viljastamise kasutamine, mille abil teadlased populatsiooni kasvatada loodavad.

Ninasarvik Sudan
Ninasarvik Sudan Foto: NEWSLIONS / SWNS.com / NEWSLIONS / SWNS.com / Scanpix

Ka üks maailma haruldasemaid vaalalisi, california pringel, on väljasuremise äärel. Pringleid ei ole kunagi meelega kütitud, kuid nad on massiliselt hukkunud illegaalsetesse kalavõrkudesse kinni jäämise tõttu. 1997. aastal hinnati liigi arvukuseks 567 isendit, ent nüüdseks on see arv kahanenud umbes tosinani ning arvatakse, et enne kümnendi lõppu sureb liik välja. 

California pringel
California pringel Foto: Paula Olson / AP / Scanpix

Lisaks põhja laimokk-ninasarvikutele ja california pringlitele kuuluvad ohustatuimate loomade hulka ka jaava ja sumatra ninasarvikud, amuuri leopardid ja borneo orangutanid — kõiki neid on vähem kui 100 isendit.

Maailma Looduskaitseliit (IUCN) on alates 1966. aastast avaldanud punast raamatut ehk andmestikku, mis annab hinnangu looduslike liikide ohustatusele. Praeguse seisuga on IUCNi hinnangul kriitilises ohus lausa 5583 loomaliiki. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles