Video: Rootsis ründas valge põder robotmuruniidukit

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Rootslanna Marianne Niklasson sai riigi läänerannikul asuvast Sysslebäcki külakesest läbi sõites üllatuse osaliseks — majade vahele oli eksinud valge põder, kes parajasti õuntega maiustas.

Valgete põtrade harulduse tõttu räägitakse igast sellise looma nägemisest palju, kuid tavaliselt juhtuvad möödujad neile peale metsi läbivatel maanteedel. Niklassoni avastatud põder oli aga keset inimasustust, kuid ei paistnud end sellest esialgu häirida laskvat. 

Niklasson hakkas unikaalset looma filmima, ent äkitselt lõpetas põdra rahuliku söömingu õunapuu juurde vurisenud robotmuruniiduk. Ehmunud põder üritas «vaenlast» esialgu äkiliste ründeliigutustega eemale peletada, kuid kui see ei aidanud, virutas loom niidukile sõraga, mille peale masin lõpuks seisma jäi. Niklassoni sõnul jätkas põder peale seda südamerahuga õunte nosimist.

Lisaks Rootsile nähakse valgeid põtru aeg-ajalt ka Soomes. Üldjuhul pole selliste loomade puhul tegu albinismiga, vaid leukismi ehk osalise pigmendipuudulikkusega. Looma keha toodab küll melaniini, ent seda ei säilitata tema karvades. Põdra tervist see mingil moel ei ohusta ning talvel aitab see tal ümbritseva loodusega paremini sulanduda. Teisalt on loomal suviti märkamatuks jäämine pea võimatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles