Raskeid põletushaavu saanud karule tehti haruldane operatsioon

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: California Department of Fish an / Caters News Agency / Scanpix

USA osariigis Californias toimunud tulekahju järjel leiti tuhahunnikust karu, kelle raskete põletushaavadega käppadele õmmeldi operatsiooni käigus tilaapia kalanahast sidemed. 

Karu leiti selle kuu alguses tuhahunnikust. 
Karu leiti selle kuu alguses tuhahunnikust. Foto: California Department of Fish an / Caters News Agency / Scanpix

Karu sai raskeid põletushaavasid Carr`i tulekahjust Californias, mis toimus osariigi Shasta ja Trinity maakondades. California kala- ja metsiku looduse osakonna (CDFW) töötajad leidsid karu tuhahunnikust selle kuu alguses. Karu käpapadjad olid punased ja marraskil, kirjutas Storytrender.  

Loom ei saanud liikuda ja oli suurtes valudes. CDFW töötajad tegutsesid kiirelt, et karu rahustada, ning viisid ta lähimasse kliinikusse, kus talle anti puhkuseks paar päeva ja korralikult süüa. 

Karu käppade padjad olid punased ja marraskil. 
Karu käppade padjad olid punased ja marraskil. Foto: California Department of Fish an / Caters News Agency / Scanpix

Operatsiooni käigus kaeti põlenud piirkond steriliseeritud tilaapia kalanahasidemetega, mis õmmeldakse vigastatud kudedele. Karu on kolmas loom, kellele on kunagi selline operatsioon tehtud.

Sidemed pakuvad haavadele otsest püsivat survet, kaitsevad bakterite eest ning kestavad kauem kui sünteetilised sidemed. Taastusravi hõlmab endas veel antibiootikumide võtmist, valuvastast palsamit, laserravi ja valu juhtimiseks ka nõelravi. 

Karu on kolmas loom, kellele on kunagi selline operatsioon tehtud. 
Karu on kolmas loom, kellele on kunagi selline operatsioon tehtud. Foto: California Department of Fish an / Caters News Agency / Scanpix

CDFW-i infospetsialist Kirsten Macintyre sõnul kasutatakse tilaapia sidemeid Brasiilias inimeste ravimiseks, kuid Ameerika Ühendriikides nende kasutamine lubatud. Tilaapia sidemed on aga väga kasulikud, sest nendes on looduslikud tervendavad omadused, näiteks kollageen, ning loomaga ei juhtu midagi, kui tea peaks seda neelama. 

CDFW-i töötajate sõnul paraneb karu kenasti ja tema jalgadele kasvab uus õrn nahk. 

Karu paraneb juba kenasti ja tema jalgadele on kasvamas uus nahk. 
Karu paraneb juba kenasti ja tema jalgadele on kasvamas uus nahk. Foto: California Department of Fish an / Caters News Agency / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles