Kuidas väljendub väikestel koertel Napoleoni kompleks?

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Claudia Hechtenberg / Scanpix

Ameerika Ühendriikides viidi läbi uuring, mille tulemustest selgus, et mida väiksem on koer, seda kõrgemale tõstab ta urineerides jalga, et teistele koertele suuremana paista. 

Uurijad leidsid, et mida väikesem on isane koer, seda kõrgemale tõstab ta enda jalga, et märgistada tänavaposte, lampe, puid ning teisi objekte. Nii tekib aga teistel koeradel petlik arusaam, et objekti märgistanud loom on suurem kui tegelikult, vahendas Science

Cornelli ülikooli teadlane Betty McGuire vaatles kolleegidega 45 isast koera, kes olid pärit kahest New York`i varjupaigast. Vaadeldud loomade seas olid enamasti krantsid. Uurijad jalutasid koertega õues paikades, kus oli puid, pargipinke ja teisi objekte.

Kui koer märgistas objekti, mõõtsid uurijad selle pikkuse ja nurga laiuse koera jala vahel. Uuringus analüüsiti üle saja jala tõstmise kahe aasta vältel. Keskmine koera jala tõstmise nurk oli 85° kuni 147° ja suurenes vastavalt sellele, mida väiksem koer oli. 

Väikesed koerad sirutavad jala kõrgemale ja see võib uurijate sõnul tähendada, et koerad tahavad enda kehasuurusest petlikku muljet jätta. Nii antakse ka märku, et teised koerad eemale hoiaks.

Etoloog James Serpelli sõnul võib jala kõrgemale sirutamine tähendada koerte puhul ka lihtsalt seda, et väikesed koerad üritavad ulatuda kõrgete koerte urineerimispostideni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles