Miks koerad tegelikult saba liputavad?

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Martin Wöllner / PantherMedia / Scanpix

Koera saba on tema õnnelikkuse lipuks  – mida rohkem see lehvib, seda rõõmsam loom on. Saba liputamise algupära ulatub aga kaugemale kui oskaksime arvata. 

Et mõista, miks koerad saba liputavad, peab vaatama ajalukku. Koerad arenesid koduloomaks huntidest, kes on väga sotsiaalsed loomad. Huntide suurimaks ohuks on üksinda elamine, kuid mõningatel juhtudel visatakse hundid kokkuhoidvast karjast välja, kirjutas The Guardian.  

Karjast välja heidetud huntidel on aga keeruline hakkama saada, sest karjaliikmed kaitsevad valvsalt enda territooriume. Territoriaalsed võitlused põhjustavad ka 65% huntide surmadest.

Et ellu jääda, peavad isendid karjaliikmetega hästi läbi saama ning selleks kasutavad nad signaali – saba liputamist. Saba lehvimine tähendab enamasti signaali, et hunt on kaaslastega rahul. Saba liputamine näitab ühtekuuluvust ja selle signaaliga välditakse üksi jäämist. 

Saba liputamine võib aga tähendada erinevaid emtosioone. Kui koera saba on suunatud sirges asendis kõrgele, näitab see ärritatust, ning sellises olukorras võib koer käituda ettearvamatult. Kui koer liputab saba, mis on suunatud tahapoole, võib see tähendada aga uudishimu kaaslase vastu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles