Lemmikloomadena Floridasse toodud sisalikud pääsesid loodusesse

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nick Dale / PantherMedia / Scanpix

Lõuna-Ameerikast USA`sse lemmikloomadena sisse toodud tegu liiki sisalikud pääsesid Floridas omanike hoole alt vabadusse ja elavad kahes suures koloonias. 

Lõuna-Ameerikast elavad sisalikud võivad kasvada üle meetri pikkusteks ja on leidnud endale uue elupaiga Florida looduses. Esialgselt toodi loomasid Ameerika Ühendriikide lõunaosariiki sisse lemmikloomadena, kirjutas The Telegraph.

Juulis ajakirja Nature veebilehel avaldatud uuringu tulemuste kohaselt võivad reptiilid levida aga üle teiste USA lõunaosariikide. Tegu sisalikud elavad praegu Floridas kahes suures koloonias ning võivad laieneda ka Lõuna-Carolina ja Texase osariiki.

Texase A&M ülikooli professor ja bioloogilise mitmekesisuse uurimis- ja õpetuskogude kuraator Lee Fitzgeraldi sõnul võivad sisalikud kohaneda erinevate elutingimustega ning seetõttu elada mitmesugustes paikades. Veel ei ole aga teada, kuidas hakkab sissetunginud liik teisi liike mõjutama või kui laiahaardeliselt sisalikud laienevad.

Uuringu kaasautor Fitzgeraldi sõnul läheks aega umbes kaks aastaks, et sisalikud Floridast ka teistesse USA lõunaosariikidesse hakkaksid levima, kuid lisas, et selle aja jooksul võib üha rohkem loomi omanike käest loodusesse põgeneda. 

Florida kalade- ja metsloomade kaitsekomisjoni spetsialist Jamie Rager soovitas sisalikud lemmikloomaks võtnud inimestel loomadel silm peal hoida, et neid rohkem loodusesse ei satuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles