Video: vaata, kuidas reageerivad maavärinale kassid

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Juba ammu on arvatud, et loomad tunnetavad saabuvaid looduskatastroofe ette. Selle teooria võimalikuks tõestuseks on ühe Jaapani kassikohviku kassid, kes enne maavärina algust ärevusse läksid.

Juuni keskpaigas tabas Osaka piirkonda 6,1-magnituudine maavärin, mille tagajärjel hukkus viis inimest ning sajad said vigastada. Wakayama prefektuuris asuva kassikohviku CAT Cafe CATchy neljajalgsed asukad pääsesid aga suurema ehmatusega. 

Kohviku turvakaamera jäädvustas maavärina kogu kestuse ning videolindilt on ka näha, kuidas kassid umbes kümme sekundit enne värina algust ärevusse sattusid — pesades maganud loomad tõstsid äkitselt pead ning osad loomad hakkasid mööda ruumi ringi liikuma.

Arvatakse, et loomad tunnetavad maapinna õrnu võnkeid, mis maavärina algusfaasis tekivad ning inimestele märkamatuks jäävad. Jaapanis on aga ka hoiatussüsteem, mis enne maavärina algust alarmid käivitab ning seetõttu on võimalik, et kassid reageerisid hoopis hoiatushelidele, mis turvakaamera mikrofoni jaoks liialt vaikselt kõlasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles