Kas teadsid? Hobustel olid hambaarstid juba 3000 aastat tagasi

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Sorge / Caro / Sorge / Scanpix

Hobustel esinevad probleemid hammastega nagu inimestelgi, mis teevad loomad pahuraks ja vähendavad nende produktiivsust. Et hobuseid pidevalt heas vormis hoida, hakkasid Mongoolia karjakasvatajad ratsude hammaste parandamist katsetama juba 3000 aastat tagasi. 

Ajakiri Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) avaldas täna artikli, kus oli toodud välja info arheoloogiliste tõendite kohta hobuste hammaste parandamisest mitu tuhat aastat tagasi.

Mongoolia steppides asuvates hobuste matmispaikadest leitud tõendite põhjal avastati, et alguses saagisid hobukasvatajad loomade vigased hambad välja kivist töövahenditega, kuid hiljem kasutati selleks metallist riistapuid, kirjutas National Geographic.  

Arheoloog William Taylori sõnul arenes hobuste suuhügieen koos teadmiste ja oskustega ratsutamisest. Taylori hinnangul võis hobuste suuhügieeni areng olla isegi põhjuseks, et ratsusid saadi sõjahobustena paremini kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles