Loomaarst vastab: kuidas aidata koera, kellel on raskusi püsti tõusmisega?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dusan Zidar / PantherMedia / Dusan Zidar / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu koerte kohta, kelle liigesed nende liikumist raskendavad.

«Mul on kaheksa-aastane labrador, kellel on varasemalt diagnoositud osteoartriit, ta on vahepeal saanud ka valuvaigistikuure. Viimasel ajal olen täheldanud tal raskusi püsti tõusmisel ja autosse hüppamisel. Kas on midagi, mida saaks tema heaks teha?»

Vastab PetCity Rannamõisa loomakliiniku füsioterapeut Dagris Punder: 

Kindlasti on! Füsioteraapia on teaduspõhine tervishoiu valdkonda kuuluv eriala, mille üldiseks eesmärgiks on justnimelt looma valu vähendamine ja tema funktsionaalse võimekuse ja elukvaliteedi säilitamine ja parandamine, et loom saaks võimalikult täisväärtuslikult osaleda oma igapäevaelu tegevustes. Nagu ka inimeste puhul, on loomade füsioteraapia end tõestanud muuhulgas ka krooniliste, pikaajaliste või kõrgest east tulenevate probleemide leevendamisel. 

Tulles füsioterapeudi visiidile, teostatakse koerale kõigepealt ülevaatus/hindamine, mille põhjal pannakse koostöös omaniku ja raviarstiga paika individuaalne tegevuskava. See võib sisaldada terapeutilisi harjutusi, pehmekoe- ja liigesmobilisatsioone, füüsikalise ravi meetodeid nagu näiteks laser- või elektriravi ja lisaks ka kodujuhiseid omanikule. 

PetCity Valuravi kabinetis saab ülevaadata ka lemmiku valuravi plaani ning määrata just talle sobivad ravimid — keegi ei pea kannatama valu. 


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need meile SIIT ning koostöös loomaarstidega leiame neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles