Ülim haruldus: Šotimaal nägid ilmavalgust põhjapõdrakaksikud

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: The Cairngorm Reindeer Herd

Mai alguses üllatas Šotimaal Cairngormi põhjapõdrakeskuses elav põhjapõder Lulu talitajaid, sünnitades korraga kaks järglast. Elusad kaksikud on põhjapõtrade hulgas aga ääretult tavatud.

12-aastase Lulu järeltulijad nägid ilmavalgust 8. mail ning kuigi keskuses oli ka varem kaksikuid nähtud, olid nad alati sündinud surnult või surid ööpäeva jooksul. Seni on maailmas teadaolevalt veel ainult üks paar põhjapõtru, kes peale sündi ellu jäid. Loomad sündisid 2010. aastal Soomes.  

«Kaksikud on põhjapõtrade hulgas haruldased, sest emade ülesanne on pojad kasvatada vastupidavaks,» sõnas keskuse esindaja veebilehele Mother Nature Network. «Kaksikud on sündides väiksemad ning nad ei pruugi talvekülmade saabumise ajaks piisavalt sirguda.»

Foto: The Cairngorm Reindeer Herd / Facebook

Ka suvi on väikeste põhjapõtrade jaoks kriitiline aeg, sest siis ohustavad nende õrna tervist haigusi kandvad putukad. Seetõttu annavad talitajad endast parima, et loomad ellu jääks. Kuna Lulu ei suuda omal jõul piisavalt piima toota, söödetakse kaksikutele spetsiaalset piimasegu.

«Kaksikute ellujäämine on ime ning nende sirgumise nägemine tõeline kingitus,» sõnas üks talitajatest, Fiona smith, teadaandes. «Neil on veel pikk tee käia, ent praeguse seisuga on väljavaated positiivsed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles