Hoolid neljajalgsetest? Loomakaitseorganisatsioonide abistamiseks ei ole alati vaja annetada

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Leung Cho Pan / Scanpix

Enamik loomi abistavaid ühendusi Eestis tegutsevad peamiselt annetuste toel ja suurem osa neist sõltub just eraisikute abist. Rahaline annetus ei ole ainuke viis loomi abistavate organisatsioonide toetamiseks. 

Loomulikult ei saa eirata tõsiasja, et rahalised annetused on enamikele MTÜ-dele vajalikud. Nendeta ei saaks ükski heategevusühing tegutseda. «Arved vajavad maksmist ning organisatsiooni igapäevatöö tegemist ja korraldamist,» nentis Eesti Loomakaitse Seltsi ELS-i juhatuse liige Kaisa Kaljurand. «Loomad ei lähe ise arsti juurde, ei tasu oma raviarveid, ei osta endale süüa, ei esita kaebust väärkohtleva omaniku kohta, ei vii läbi teavituskampaaniaid ega algata ise seaduse eelnõusid enda kaitseks.»

Kuid rahaline annetus ei ole ainuke, millega MTÜ-sid nende tegevuses aidata saab. Peaaegu igat ühingut on võimalik toetada ka pakkudes soodsamalt või annetades teenuseid, tooteid või abi tööjõu näol. Eesti Loomakaitse Seltsil on mitmeid koostööpartnereid ja toetajaid, kes aitavad tegevusele kaasa. Näiteks selleks, et vabatahtlikel hoiukodudel oleks alati olemas toit ja muu vajalik loomadele, saab ELS teatud arvu pakke vajalike tarvetega saata DPD kulleriga tasuta. Seesugune annetus on loomakaitsjate töö teinud abivajavate loomade aitamisel palju lihtsamaks ja loomulikult vähendanud kulutusi. Eraisikud jällegi on need, kes Seltsi loomi enda juures hoiavad ja nende eest kuni uue kodu leidmiseni hoolitsevad.

Igapäevaseid tegevusi toetades on võimalik aidata loomi kaitsvatel organisatsioonidel liikuda eesmärkide täitmise suunas. Tavalise inimese või ettevõtte jaoks väike annetus võib olla edasiviiv panus loomade aitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles