Täna hommikul suri maailma ainus «troopiline jääkaru»

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inuka selle aasta 13. aprillil
Inuka selle aasta 13. aprillil Foto: Roslan Rahman / AFP / Scanpix

Täna hommikul võtsid Singapuri loomaaia jääkarutalitajad vastu raske otsuse magama panna Inuka, esimene ja ainus troopilises kliimas sündinud jääkaru. Looma kimbutasid mitmed vanusega seotud tervisehädad.

«Üheskoos võtsime me vastu raske, kuid vajaliku otsuse,» seisis loomaaia poolt avaldatud teadaandes. «Inuka anesteesiast mitte äratamine oli ainus humaanne valik.» Karu, kes sai möödunud detsembris 27-aastaseks, oli jõudnud tõeliselt väärikasse ikka — tema vabas looduses elavad liigikaaslased elavad keskmiselt 15-18-aastaseks.

Viimastel füüsilistel läbivaatustel oli jääkaru halvenenud tervis selgelt näha: Inukat kimbutasid artriit, hambaprobleemid ja kõrvainfektsioon. Nõrgemaks muutuvad jäsemed aga ei lasknud karul enam vabalt ringi liikuda.

«Me oleksime väga tahtnud Inuka võimalikult kauaks ellu jätta, ent tema heaolu on meile esmatähtis,» sõnas metsloomaspetsialist Cheng Wen-Haur. «Meie otsus Inukal minna lasta põhines teadmisel, et terviseprobleemid mõjutasid oluliselt tema elukvaliteeti ning magama panek päästis ta pikematest piinadest.»

Ekvaatorist ühe laiuskraadi võrra kõrgemal paiknev Singapur võib tunduda kui viimane koht, kust jääkarusid leida, ent 1990. aasta 26. detsembril sündinud Inuka oli loomaaia neljas jääkaru ning elas kontrollitava kliimaga tundraaedikus. 2006. aastal võttis loomaaed aga vastu otsuse, et Inuka jääb Singapuri viimaseks jääkaruks.

Jääkaru surm on kurvastuseks paljudele Singapuri loomasõpradele, kes sotsiaalmeedias järelhüüdeid postitavad ja Inukaga seotud mälestusi jagavad. «Sinu elu ja olemasolu tegi inimesed õnnelikuks ja puudutas paljude südameid. Aitäh, Inuka, me jääme sind alatiseks igatsema,» kirjutas üks mälestaja. «Olgu sa taevas vaba kõigist valudest, vaevadest ja sähvivatest kaameravälkudest,» lisas teine. Oli ka neid, kes toonitasid Inuka pärandi tähtsust: «Me jääme Inukat igatsema, kuid palun, mitte ühtegi jääkaru enam,» jagas singapurlane Alex Quong oma arvamust. «Nende siin hoidmine ei ole humaanne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles