Loomaarst vastab: kas kassi võib lühikesele puhkusele kaasa võtta?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Astrid Gast/PantherMedia / Astrid Gast / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu, kuidas teha ajutine keskkonnamuutus kassile talutavaks.

«Tahaksin minna puhkuse ajal nädalaks maale, aga minu üheaastane kass pole seal kunagi käinud ja tahaks ta kaasa võtta. Kas nädal on talle piisav sisse elamiseks või on see liiga lühike sapsakas? Kardan, et ta saab šoki ja muutub teistsuguseks kassiks. Kass on varem autoga sõitnud. Milline on miinimumaeg kassi relokeerimiseks? Kas kolm päeva harjumist, kolm kohapeal olemist ja siis jälle tagasi on liiga vähe ning ma peaks ta koju jätma?»

Vastab Pärnu PetCity loomakliiniku loomaarst dr Maarja Roosileht: 

Seda, kas kass reisiga kohaneb või mitte, ei teagi veel — on kasse, kellele igasugune keskkonnavahetus on suur stress ja on neid, kes harjuvad probleemita. Kass on noor ning ilmselt tekib soov teda maale kaasa võtta teil veel mitmelgi korral. Soovitan seepärast katsetada — proovige selle puhkuse ajal kass kaasa võtta. 

Kuidas kassi käitumisest aru saada, et maal talle ei meeldi? Stressis kass poeb inimeste eest peitu või vastupidi, on harjumatult rohkesti ringi tormav või isegi agressiivne. Sageli väheneb söögiisu. Mõni kass pissib/kakab liivakastist välja, tuppa. Stressis kass võib hakata ennast tavapärasest rohkem lakkuma — see võib viia isegi karvadest paljaste alade või punetavate nahalaikudeni ning sagedase karvapallide väljutamiseni.  

Soovitused, kuidas kassile reis lihtsamaks muuta: loomakliinikus on müügil rahustava-stressileevendava toimeainega suukaudsed toidulisandid (Serene-Um, Zylkene, Calmex) ning nädal enne reisi võiks neid andma hakata, jätkata puhkuseperioodil ning paar päeva pärast koju jõudmist. Toidulisand ei tee kassi uimaseks või loiuks, vaid toime vähendab hirmu ja rahutust.

Maakoju võiks muretseda Feliway — see on kassile liigiomaseid feromoone sisaldav vedelik, mida pistikupessa sisestatava difuuseri abil õhku paisatakse. Inimene lõhna ei tunne, kass tunneb aga feromoonide lõhna, molekule, mis mõjuvad heaolu- ja kindlusetunnet tekitavalt.

Kindlasti võtke kaasa maale kassile tuttavad mänguasjad, koduse lõhnaga tekk/pesa, oma söögi-joogikauss ja oma liivakast. Enne autosõitu tutvustage kassi varakult transpordipuuriga. Lisaks võib soetada ka mõne uue mänguasja kaasa võtmiseks, hästi sobiks palderjaniga lõhnastatud mänguasi. Kindlasti peaksite hoidma kassi uues kohas ainult toas, õue ei tohi ilma traksideta-rihmata minna. Varuge aega kassi jaoks ja usun, et rahulikult mängides ja aega sisustades meeldib kassile ka maal olla. 

Kui aga mõne maakohas käidud puhkusereisi järel ikkagi leiate, et kass uues kohas tõesti stressis on, tuleks tal edaspidi koju jääda.


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need aadressile lemmik@postimees.ee!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles