Tähelepanu, kassiomanik: üks väike viga võib su lemmikule saatuslikuks saada

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Foto: Gerald Kiefer/PantherMedia / Gerald Kiefer / Scanpix

Soojade ilmadega seoses palub MTÜ Kasside Turvakodu kassiomanikel kindlaks teha, et nende neljajalgne sõber aknast välja ei saa. Libedatel aknaplekkidel turnimine võib lõppeda väga kurvalt ja isegi kui kass kukkumisest taastub ning kodutee leiab, ei tasu arvata, et ta järgmine kord enam aknast välja ei roni. 

Me kõik tahame soojade ilmadega natukene kauem aknaid lahti hoida ning mahedat kevadõhku hingata. Kuidas ennetada, et armastatud pereliige akna kaudu kaotsi ei läheks?

Kassid on ohu tajumises väikelapse tasemel ega oska kõrgusi karta. Akende ette saab paigaldada metallist võre, mis oleks puidust raamiga püsivalt akna külge kinnitatud. Kindlasti tuleks vältida sääsevõrku, kuna mitmed kassid armastavad mööda võrku üles ronida ning sääsevõrk puruneb kassi raskuse all kergesti.

Rõdudele ei tasuks kassi üldse lubada, kuid kui seda siiski juba tehakse, siis samuti vaid pererahva hoolsa järelevalve all ning panna tähele, et ka kõrgematel korrustel võib kiisu tähelepanu hajuda — ta võib linnule järele hüpata ning kukkuda. Ka rõdude jaoks müüakse võrke, millega oma lemmiku kukkumist ennetada. Ära luba kunagi kassil omapäi rõdul olla. See, et ta pole siiani rõdult alla hüpanud, ei tähenda, et ta ei võiks seda teha.

Tähelepanelikud peaks olema ka pakettakende omanikud, kellel harjumus aknaid ülalt avatud tuulutusasendisse jätta. Soojade ilmade saabudes on loomakliinikutes igapäevaselt juhtumeid, kus kiisud on üritanud aknast välja hüpata, kuid vajunud tuulutusava vahele. Kassid ei saa iseseisvalt akna vahelt välja ning paljudel juhtudel on vigastused fataalsed. Ka tuulutusava jaoks müüakse lemmikloomatarvetepoodides võresid, millega avasid turvata. 

Kukkumine lõppeb kassile enamasti vigastustega ning paljudel juhtudel surmaga. Kõikidel juhtudel aga looma jaoks valu ja piinadega. Vahel on kiisu pärast aknast kukkumist pikalt kadunud ning terve selle aja kannatab ta vigastuste käes. Lemmiloomaomanikel on aga vastutus — vastutus tagada oma väikese pereliikme maksimaalne turvalisus. 

Meeldetuletus ilmus esmakordselt 2018. aasta aprillikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles