Hispaania tüdrukud: Tallinna loomaaeda saabus eile kolm temperamentset naaritsaplikat

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinna loomaaed

Tallinna loomaaia ja Toledos asuva euroopa naaritsate paljunduskeskuse vahel toimus loomade vahetus, mille eesmärgiks on isendite omavaheline paaritamine. Nii loomaaed kui paljunduskeskus loodavad, et juba tuleval suvel sünnib pesakond elujõulisi naaritsapoegi.

Nii Eestis kui Hispaanias koordineeritakse euroopa naaritsa paljundusprogrammi, kuid sealjuures tegeletakse erinevate populatsioonidega: naaritsa ida- ja lääne populatsiooniga. Nagu nimigi viitab, pärinevad esimese asurkonna isendid Ida-Euroopast (peamiselt Venemaalt) ja teise isendid Lääne-Euroopast (Hispaaniast). Üle-Euroopalise euroopa naaritsa paljundusprogrammi (EEP - European Endangered species Program) üheks tulevikueesmärgiks on ühendada kaks tehisasurkonda, sest lääne populatsiooni isendite vähese arvukuse ja madala geneetilise mitmekesisuse tõttu on selle hääbumisoht suur.

Foto: Tallinna loomaaed

Euroopa naaritsa ajaloolise leviku ja geneetiliste uuringute põhjal on kindlaks tehtud, et naaritsa ida- ja lääne populatsioonid on varem olnud ühesed ning neid võiks hallata koos. Seetõttu toimuski sel nädalal emaste naaritsate vahetus — Hispaaniasse saadeti kolm looma ning sealt saabus Tallinna Loomaaeda samuti kolm isendit.

Tegemist pole küll naaritsa erinevate alamliikidega, kuid kaua teineteisest lahus olnud sama liigi populatsioonidel võib tekkida ristumisbarjäär. Vahetuse eesmärgiks ongi välja selgitada, kas erinevad populatsioonid annavad omavahel elujõulisi järglasi. Lisaks viiakse käesoleva projekti raames läbi mõlema tehisasurkonna populatsiooni geneetilised uuringud. Uuringute käigus saadakse ajakohane ülevaade hetkel neis asurkondades elavate naaritsate geneetilisest seisust.

Foto: Tallinna loomaaed
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles