Huvitav teada: kas ka suured kaslased köhivad välja karvapalle?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ingram Vitantonio Cicorella/PantherMedia / Ingram Vitantonio / Cicorella / Scanpix

Iga kassiomanik on tõenäoliselt vähemalt korra näinud, kuidas tema armas neljajalgne kaaslane läkastab välja karvapalli. Mida teevad aga lõvid, tiigrid ja teised suured kaslased — kas ka neil on harjumus karvapalle köhida?

Võrreldes kodukassidega esineb suurtel kaslastel karvapalle küll vähem, ent sellegipoolest peavad ka nemad mõnikord selle probleemiga tegelema. Kui kodukassid end kasivad, tõmbavad nende imepisikeste harjakestega keeled lahtiseid karvu kaasa. Kuigi karv seedeprotsessi käigus ei lagune, liigub see läbi kassi seedeelundite ning tuleb lõpuks väljaheitega välja. Kui karvu on aga liiga palju, hakkavad kassid neid välja oksendama.

Sama lugu on ka suurte kaslastega, ent nende karvapallid on palju haruldasemad. «Liha ja loomajäänused on suurte kaslaste peamiseks toiduks ning see võib olla üks põhjustest, miks neil kodukassidest vähem karvapalle esineb,» sõnas Colorado osariigi ülikooli veterinaarprofessor Matthew Johnston. 

Nagu meie väikestel neljajalgsetel sõpradel, esineb ka suurtel kassidel karvapallidega tõsiseid probleeme. 2013. aastal eemaldati ühes Florida loomapargis elava lõvi kõhust hiiglaslik kahekilone karvapall. Probleemi ulatus selgus pärast seda, kui lõvi muutus loiuks ning kaotas söögiisu. 

Kodukassid ei tohiks karvu välja köhida rohkem kui kord-kaks aasta jooksul ning kui seda juhtub tihemini, oleks targem konsulteerida loomaarstiga. Oma neljajalgset sõpra saad sa aga aidata harjamisega — mida tihedamini sa tema lahtisemad karvad välja kammid, seda väiksem on võimalus, et nad talle lõpuks kurku kinni jäävad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles