Suure südamega inimesed võtsid külmunud toonekured toanaabriteks (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP/Scanpix

Mida teeksid sina, kui leiaksid lumiselt väljalt terve parve jäätunud valge-toonekurgi? Bulgaarlased näiteks võtsid nad oma kodudesse.

Sel nädalal Bulgaaria kirdepiirkonda tabanud pakane sundis sadu rändlinde oma teekonna pooleli jätma ja maanduma, jäätas nende tiivad ning muutis nad lennuvõimetuks.

«Üleeile leidsin ma tee äärest viis külmunud toonekurge,» sõnas Zaritsa külas elav Safet Halil. «Ma viisin nad koju, tegin nende soojendamiseks ahju tule ja toitsin neid kaladega.» Halili tegu oli päästeaktsiooni algatajaks — sõnum tema abivalmidusest hakkas sotsiaalmeedias levima ja motiveeris ka teisi piirkonna elanikke linde abistama. 

Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP/Scanpix

Ekspertide sõnul sundisid külmunud tiivad linnud maapinnale puhkama ning ei võimaldanud neil puude otsas istuda. «See on esimene kord, kui me oleme näinud niivõrd palju hättasattunud kurgesid,» kinnitas metsloomapäästeorganisatsiooni Green Balkans vabatahtlik Hristina Klisurova, kes edastas loomapäästjate abipalve televisiooni, kuid pani ka inimestele südamele võtta enda juurde vaid tõesti külmunud või vigastatud linnud ja vabastada nad niipea kui võimalik.

Kuna külmakraade ja tugevat tuult lubatakse kuni nädala lõpuni, plaanib Halil oma hoolealused taas õue lasta alles siis, kui ilm taas pehmemaks läheb. Mees sõnas, et soojas toas puhkamine mõjus kurgedele hästi — nad said oma energia tagasi ja muutusid tema suhtes ka veidi sõjakaks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles