Alamliigi lõpp: maailma viimase isase põhja laimokk-ninasarviku elu on lõpusirgel

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ninasarvik Sudan
Ninasarvik Sudan Foto: Baz Ratner/Reuters/Scanpix

Keenias Ol Pejeta looduskaitsealal elab ninasarvik Sudan, kelle näol on tõenäoliselt tegu maailmas kõige paremini valvatava loomaga. Seda aga seetõttu, et Sudan on viimane elusolev isane põhja laimokk-ninasarvik.

Märtsi alguses teatasid Sudani eest hoolitsejad, et 45-aastase ninasarviku olukord pole kiita — sarvikul olid tekkinud lamatised, mis muutusid põletikuliseks. Viimastel päevadel on Sudani olukord siiski paranenud ning ta naudib mudavanne. Sellegipoolest pole looma väljavaated roosilised ja kui ta terveks ei saa, võib Sudani ees oodata eutanaasia.

Sudan on vaid üks kolmest elusolevast põhja laimokk-ninasarvikust ning katsed teda kahe emase — Fatu ja Najiniga — paaritada kukkusid läbi. Nüüdseks on Sudan, kes inimesena oleks 90-aastane, liiga vana, et järglasi saada. Fatu ja Najin aga ei ole võimelised tiinusi lõpuni kandma ning seetõttu on alamliik põhimõtteliselt välja surnud. 

Teadlased loodavad aga imele. Eelmisel aastal tehti Sudanile kohtingurakendusse Tinder konto, et koguda raha ninasarvikute kehavälise viljastamise võimaluste uurimiseks. Fatu ja Najin on piisavalt noored ja terved, et sobivaid munarakke toota ning teaduse areng on põhja laimokk-ninasarvikute viimaseks õlekõrreks.

Kõik kolm ninasarvikut on 24-tunnise relvastatud valve all, et kaitsta neid salaküttide eest. 1960. aastatel elas looduses ligi 2000 põhja laimokk-ninasarvikut, ent tänu nõudlusele nende sarvede järgi olid nad juba 1980. aastaks kriitiliselt ohustatud. 2015. aastal suri San Diego loomaaia ninasarvik Nola ning Sudan jäi maailma ainsaks isaseks põhja laimokk-ninasarvikuks. 

Ol Pejeta töötajad lootusrikkad ei ole ning on leppinud tõenäosusega, et Sudani elu on jõudnud lõpusirgele. Eelmisel aastal sõnasid looduskaitseala esindajad, et esimesed katsed kehavälise viljastamisega loodavad nad teha 2018. aasta jooksul. Kui see aga ei õnnestu, ei jää üle muud, kui kasutada lõuna laimokk-ninasarvikute abi. Teadlaste sõnul on kahe alamliigi segamine siiski parem variant, kui põhja-ninasarviku täielik kadumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles