Loomariigi müüt: kas hiired ikkagi jumaldavad juustu?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sebastian Duda/PantherMedia / Sebastian Duda/Scanpix

Multikatest tuntud kassi-hiire paar Tom ja Jerry on tuntud oma igikestva rivaalitsemise poolest, mille põhjuseks on Jerry juustuahnus. Kas see peegeldab aga reaalsust? 

Lühike vastus on ei — vastupidiselt laialdaselt levinud arvamusele ei ole hiired juustust mingis erilises vaimustuses. Loomulikult võivad nad seda süüa, kui midagi paremat saadaval pole, kuid tegu pole kindlasti nende lemmikroaga. 

Hiirte seotus juustuga ei ole tänapäevase popkultuuri fenomen — seda paari on on maininud ka Shakespeare ning kuigi ei ole teada, kuidas müüt täpselt alguse sai, ulatuvad selle juured tõenäoliselt keskaega. Teadupärast ei olnud tollal veel külmikuid ning toidukraami hoiustati oluliselt lihtsamalt: lihakäntsakad riputati konksude abil lakke, viljaterad pandi suurtesse kottidesse ning juustukettaid kaitses ümbritseva maailma eest vaid riie või õhuke vahakiht. 

Seega on võimalik, et hiired läksid maiustama justnimelt toiduga, millele neil oli lihtsaim ligipääs. Lae all rippuva liha juurde pääsemine oli võimatu, peotäie viljaterade kadumist suurtest kottidest ei pannud keegi tähele, ent ilmselged nosimisjäljed juustu küljes jätsid mulje, et tegu oli hiirte jaoks tõelise maiusroaga.

Teine teooria on aga, et tegu on lihtsalt kena vaatepildiga. Kahtlemata on multika- ja koomiksihuvilistel huvitavam jälgida, kuidas hiir unistab moosiläraka või terakuhila asemel perfektselt kolmnurksest juustutükist, millele paar auku kaunistuseks juurde joonistatud. Seeläbi aitasid illustraatorid müüdi levimisele veelgi kaasa. 

Kui hiired juustust ei huvitu, mis neile siis kõige rohkem maitseb? Eks ikka magus — hiirtele meeldib maiustada suhkrut sisaldava toiduga, näiteks puuviljad või isegi šokolaad, kui seda kuskilt saada on. Kui sa oma majas toimetavat närilist kätte püüad saada, on midagi magusamat kindla peale efektiivsem, kui tükk kuivanud juustu. Kui hiirel kuskiltki muud toitu saada on, ei hakka ta haisva juustu peale kohale tulemagi.

Kui sa hiirt aga lemmikloomana pead, hoia meeles, et juust ei ole osa hiirte naturaalsest dieedist ning seetõttu tuleks neile selle söötmist vältida. Jää värskete puu- ja juurviljade juurde ning paku talle ka teravilja, et oma pisikese sõbra tervis korras hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles