Eestlased suhtuvad karvastesse kolleegidesse erakordselt sõbralikult

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Juba kolmandikus Eesti töökohtadest võib täna vastu tulla mõni lemmikloom, mis teeb Eesti üheks  Euroopa kontoriloomasõbralikumaks riigiks, näitab värske kontorisaladuste uuring.

«Niinimetatud vana Euroopa riikides on lemmiklooma tööle kaasa võtmise privileeg vaid umbes kümnendikul töötajaist,» rõhutas uuringu korrladanud CV-Online tööturuekspert Rain Resmeldt Uusen. «Eesti tööandjad ja kolleegid suhtuvad kontoriloomadesse silmatorkavalt avatult, ja uuringud kinnitavad et see mõjub hästi ka inimeste töötulemustele.»

Uuseni kinnitusel väärtustavad töötajad head töökeskkonda üha enam, ning vabadus neljajalgse sõbraga tööl käia muutub järjest olulisemaks. 1500 uuringus osalenud inimesest 450 vastasid, et nende töökohas käivad inimestel lemmikloomad kaasas või saaks seda soovikorral teha. «Kõige sagedasemad neljajalgsed kolleegid on koerad, aga Eesti kontorites võib kohata näiteks ka kasse ja tuhkruid,» selgitas Uusen. 

Teadusuuringud kinnitavad, et kontorikoerad vähendavad tööstressi, alandavad pulssi ja mõjuvad positiivselt produktiivsusele ning omavahelistele suhetelegi. Lemmikloomaga töökohtades on mõõdetud ka usalduslikumad suhted kolleegide vahel.  

«Töövestlustel küsivad töötajad üha sagedamini ka ettevõtte lemmikloomapoliitika kohta,» rõhutas Uusen. «Seda ei häbene tööotsijad ka juba esimestes intervjuudes teemaks võtta.»

Hiljutine Ameerika Ühendriikide uuring tuvastas inimestel, kelle töökohas lemmiklooma kaasavõtmine keelatud, tunduvalt kõrgema stressitaseme kui koos lemmikuga tööl käivatel inimestel. Samuti mõõdeti arvestatav stressitaseme tõus muidu loomasõbralikes töökohtades, kus paariks päevaks keelati loomade kaasavõtmine. 

Ettevõtted, kus lemmikloomad lubatud ei ole, toovad peamiseks põhjuseks ebasümpaatia loomade vastu ja töötajate allergia. Samuti muretsevad tööandjad kontorites olevate sisustuselementide pärast. Veel kardetakse, et loomad on häirivad ja segavad töötempot.  

«Loomulikult tuleb lemmiklooma kontorisse võtmise puhul arvestada mitmete asjadega, ennekõike just kolleegidega ning allergiatega. Sellepärast ongi hea trend teha proovipäevi, kus ühel päeval nädalas võtab üks töötaja oma lemmiku kaasa ning selles sõltuvalt saab otsustada, kas kollektiivi on lemmikud oodatud või mitte,» ütleb Uusen, kelle taksikoer Laki on võitnud CV-Online'i kontori töötajate südamed.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles