Video: Soomes kohati haruldast valget põtra

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge põder. Foto on illustreeriv
Valge põder. Foto on illustreeriv Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix

Jaanuari lõpus juhtusid Anders Grönqvist ja tema kaaslane Soomes Parkano linna lähistel kokku valge põdraga, vahendab YLE Uutiset. Loom oli parajasti teed ületamas, kuid lähenevat autot nähes pööras ta otsa ringi ja jäi siis ohutus kauguses seisma.

«Me sõitsime kella kümne paiku hommikul Parkano poole, kui nägime metsast välja tulevat valget põtra,» rääkis Grönqvist. «Loomulikult hakkasime me looma filmima ning ta oleks enne meie märkamist peaaegu teele astunud.»

Valged põdrad on väga haruldased, Soomes arvatakse neid olevat vaid tosinaringis. Grönqvisti filmitud põder ei ole tõenäoliselt albiino, vaid kannatab leukismi ehk osalise pigmendipuudulikkuse all. Looma kehta toodab küll melaniini, ent seda ei säilitata tema karvades.

Põdra enda tervis sellest mingil moel ei kannata ning talvel aitab see tal ümbritseva loodusega paremini sulanduda. Teisalt on loomal suviti märkamatuks jääda pea võimatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles