Venemaa külakest hoiab hirmuvalitsuse all koeramurdjast tiiger

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

Venemaa metsnikud ja metsloomaspetsialistid peavad Kaug-Idas asuvas Aleksei-Nikolskoje külas jahti amuuri tiigrile, kelle kihvade läbi on elu kaotanud juba neli koera. Külaelanikel on palutud pimedas liikumist vältida, sest tõenäoliselt ei ütleks kiskja ära ka inimlihast.

Verejanune tiiger sündis ja kasvas vangistuses, ent lasti loodusesse säilituskampaania raames, mida toetab ka Venemaa president Vladimir Putin. Tegu pole esimese sellisel viisil vabastatud tiigriga — 2014. aastal hiilis üks programmi loomadest Hiinasse ning murdis seal maha neli kana.

Nüüd on Primorje krais asuva külakese elanikud hirmul, et tiigril saab varsti koerte söömisest mõõt täis ning ta hakkab jahtima inimesi. Aleksei-Nikolskojes elava Leonid Tšikatševi sõnul nägi ta, kuidas tiiger ta koera maha murdis ning looma laiba seejärel minema viis. «Ma läksin taskulambiga õue ja seal ta oligi, Korol hambus,» meenutas noormees. «Tiiger vaatas mind, ma hoidsin taskulambivalgust mõned sekundid ta näol ning siis põgenesin.» 

Amuuri tiigrid on Primorje piirkonnas üpriski levinud ning Kaug-Idas elas 2015. aasta andmete järgi 480 kuni 540 isendit, kellest umbes 100 olid kutsikad. Amuuri tiigrite eksperdi Pavel Fomenko sõnul on tõenäoline, et Aleksei-Nikolskoje küla hirmus hoidev tiiger on emane.

Tiigri hirmuvalitsus on kestnud ligi kuu aega ja ühe koera on ta kaasa viinud lausa koos ketiga. «Tiiger ei söönud koera kohe ära, vaid võttis ta kaasa, mida näitavad tirimisjäljed lumel. Seetõttu peab avatavasti paika meie teooria, et ta toidab koeralihaga oma kutsikat,» sõnas Fomenko.

Tiigri toob ikka ja jälle külasse tagasi toidu lihtne kättesaadavus — tal ei ole vaja teha muud, kui kohale jalutada, mõni õues olev koer maha murda ning siis taas lahkuda. Metsloomaeksperdid üritavad nüüd välja mõelda viise, kuidas kiskja ja tema võimalikud järeltulijad piirkonnast minema hirmutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles