Fotod: Šotimaal nähti müütilist valget isahirve

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

30-aastane Damien Zoyo suundus koos sõpradega oma eesootavaid pulmi tähistama Cairngormsi rahvusparki Šotimaale. Seal juhtusid nad kokku umbes 200-isendilise hirvekarjaga, kellest üks oli imekaunist valget värvi.

Esialgu ei saanud Zoyo ja tema kaaslased aru, millega tegu oli, sest hirvede punakaspruun värvus sulandus neid ümbritseva maastikuga täielikult kokku. Seda rohkem paistis välja üks isahirv, kelle karv oli valge. 

Suurbritannias on valgeid hirvi selle sajandi jooksul nähtud vaid käputäis. Need loomad on mütoloogias populaarsed ning iidsed keldid pidasid neid teispoolsuse sõnumitoojateks. Legendide kohaselt on loomad seotud ükssarvikutega ja kui keegi valget hirve näeb, on tema elus oodata muutusi.

Zoyo kaaskonnas olnud Marc Brunelle, kes hirvi pildistas, sõnas, et tegu oli imekauni vaatepildiga. «Ilm oli imeline ning seetõttu otsustasime me minna jalutuskäigule,» meenutas Brunelle. «Ühel hetkel nägime me hiigelsuurt hirvekarja ning üks neist oli üleni valge, see oli uskumatu.»

Kui mehed loomadele läheneda püüdsid, asus kari neist eemalduma ning seetõttu jätsid nad hirved rahule. Brunelle'i sõnul oli kari ikka veel samas kohas, kui nad oma jalutuskäigult naasid.

Briti Hirveühingu esindaja Charles Smith-Jones kinnitas, et tegu on tõepoolest valge punahirvega ning looduses kohtab selliseid liigi esindajaid harva. «Kuningas James I püüdis omal ajal neli aastat valget hirve kinni püüda, et looma Windsori pargis eksponeerida,» ütles Smith-Jones. «Loomulikult see tal ei õnnestunud.» Mees lisas, et karva valge pigment on tõenäoliselt leukismi ehk osalise pigmendipuudulikkuse tagajärg, kuid seda ei saa ilma lähema vaatluseta sajaprotsendiliselt kinnitada. 

Valged loomad on karjale omal moel ohuallikaks, sest reedavad küttidele ja kiskjatele kogu karja asukoha. «Iga loom, kes oma keskkonnast niivõrd selgelt eristub, on sihtmärk ning tal on keeruline ellu jääda,» nentis Smith-Jones. 

Hirve kohanud Damien Zoyo ja tema kaaslased loodavad aga, et looma näol on tegu hea oomeniga eesootava pulmapeo kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles