Soomel tuleb Hiinast saadud pandade eest krõbedat hinda maksta (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinast toodud hiidpanda transporditakse puuris Ähtäri loomaparki.
Hiinast toodud hiidpanda transporditakse puuris Ähtäri loomaparki. Foto: Kalle Parkkinen/Newspix24/SIPA/SCANPIX

Neljapäeval Soome saabunud kahe hiidpanda puhul ei ole tegemist mitte Hiina riigi kingitusega, vaid need haruldased loomad on nn pandadiplomaatia edendamise eesmärgil antud krõbeda rahasumma eest rendile.

Ajaleht Iltalehti tsiteerib põllu- ja metsamajandusministrit Jari Leppät, kelle sõnul poleks paremat kingitust kui pandad võimalik Hiinalt saada. Ministri mõttekäik ei pea siiski paika, sest pandad on antud Soomele hiigelsumma eest aastateks hoopis rendile.

Lisaks Soomele on Hiina pandadiplomaatia tulemusena võimalik neid loomi näha veel 15 lriigis, sealhulgas Saksamaal, Malaisias, Singapuris, Austraalias, Kanadas ja mitmel pool mujal. Enamik nendest riikidest ei kritiseeri Hiina inimõiguste olukorda ning on keskendunud pigem kahepoolsete majandussuhete tugevdamisele.

Oxfordi ülikooli andmetel said näiteks Austraalia ja Kanada hiidpandad siis, kui need riigid sõlmisid Hiinaga mahukad energeetikalepped. Ka Soomel on hiinlastega sõlmitud arvukalt kaubandusleppeid ning tehasehankeid. Eelmisel aastal sai Hiinast Soome suurim puidu ekspordimaa.

Hiidpandade ülalpidamine ei ole odav lõbu, sest pandapaari eest tuleb aastas Hiinale maksta umbes 800 000 – 900 000 eurot. On räägitud ka miljonist dollarist. Soome Ähtäri loomaparki toodud pandade hinnast pole avalikult räägitud, kuid arvatavasti on see sama suur kui mujal maailmas.

Hiidpandad Lumi ja Pyry on Ähtärisse renditud 15 aastaks, mis tähendab, et nende eest tuleb soomlastel välja käia vähemalt 12 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles