Hambuline jää ja ninasõõrmed: just nii elavad külma üle alligaatorid

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shallotte River Swamp Park / Facebook

Kui sa oled kunagi mõelnud, kuidas tulevad alligaatorid toime oma koduveekogu jäätumisega, on ühel Ameerika metsloomapargil sulle lõpuks vastus. Pargitalitajate filmitud video krokodillide ellujäämisnipist on nüüdseks kogunud sadu tuhandeid vaatamisi. 

Ameerikas eelmisel nädalal võimust võtnud ootamatu külmalaine andis inimestele võimaluse näha, kuidas alligaatorid jäistele tingimustele reageerivad ning lahendus on lihtne — tuleb lihtsalt koonupidi vee peal püsida. Põhja-Carolina osariigis Loomapargi Shallotte River Swamp Park avastasid peale lumetormi tööle jõudes, et nende hoole all elavatest alligaatoritest on näha vaid ninasõõrmed ja veidi hambaid ning roomajate ülejäänud kered olid jää alla jäänud. 

Tegu on eelajaloolise instinktiga ning põhimõtteliselt lasevad alligaatorid jääl end külmutada ja viivad oma keha energiakulu võimalikult madalale. Loomapark selgitas Facebookis, et pärast seda, kui vesi alligaatorite ninades külmub, lähevad nad talveune-laadsesse seisundisse, ent on sellegipoolest võimelised oma kehatemperatuuri reguleerima ning püsivad tardunult paigal seni, kuni jää taas sulama hakkab. 

Ränk lumetorm, mis USA-d tabas, mõjutas lisaks alligaatoritele tugevalt ka teisi loomi. Sooja kliimaga harjunud iguaanid hakkasid puude otsast alla sadama ning Massachusettsi osariigi randadest on leitud surnud haisid, kes tõenäoliselt külmašoki tõttu hukkusid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles