Läbimurre: Inglismaa plaanib metsloomatsirkused keelustada

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Holger John/imago/VIADATA/Scanpix

Teadete kohaselt plaanib Suurbritannia keskkonnaminister Michael Gove peagi avalikustada metsloomade tsirkustes eksponeerimise eelnõu. Muudatusele eelnes avalik uuring, mille tulemuste kohaselt pooldab keelustamist 94.5% inglastest.

Paljud tsirkuseloomad on talitajate käe läbi sunnitud kogema vägivaldset ja alandavat käitumist. Peksmine, näljutamine ja ebasobivates konditsioonides hoidmine on vaid väike osa loomatsirkuste telgitagustes toimuvast. Šotimaa keelustas metsloomatsirkused möödunud aasta lõpus ning rohkem kui pooled Inglismaa omavalitsused ei luba juba praegu loomatsirkustel oma haldusalades esineda. Sarnaselt neile on metsloomade kasutamise tsirkustes keelustanud rohkem kui 40 riiki üle maailma, nende hulgas ka Eesti, kus metsloomatsirkuste vastane eelnõu võeti vastu 2017. aasta septembris.

Suurbritannia valitsus on oma otsustes aga aeglane olnud, kuigi endine peaminister David Cameron lubas juba 2010. aastal metsloomatsirkustele lõpp teha. Cameroni valitsus tutvustas 2015. aastal ka keelustamisega seotud eelnõud, mis vaatamata oma populaarsusele erakorraliste valimiste tõttu läbi kukkus. Kohalikud loomakaitsjad avaldasid seejärel muret, et nende töö ja pingutused ei hakka vilja kandma, sest valitsus keskendub ainult Brexitile.

Nüüd oodatakse aga teadaannet ning uut algust neile 19-le loomale, kes Suurbritannia loomakaitseorganisatsiooni RSPCA sõnul veel praegu tsirkustes esinevad. Põllumajandusministeeriumi esindaja kinnitas väljaandele The Independent, et valitsus on kindlalt loomade tsirkuses kasutamise vastu ning lubas, et ametliku keeluga hakatakse tegelema niipea kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles